Wat betekent een prijs van 60 euro per ton CO2 voor het MKB?

Door inzicht te krijgen in eigen CO2-uitstoot en CO2-belasting die daarmee gepaard gaat, gaan ondernemers duurzamer en kostenbewuster om met energieverbruik.

Dat is tenminste de ervaring uit een eerste praktijkonderzoek in 2017 onder het Brabantse MKB. Dat onderzoek wordt nu uitgebreid met een twaalftal ondernemingen uit drie verschillende bedrijfstakken. 

Deze bedrijven gaan inzien wat een prijs van 60 euro per ton CO2 betekent voor de eigen bedrijfsvoering. Die prijs is volgens onderzoek van de Wereldbank al nodig in het jaar 2020 om zo de klimaatdoelen van Parijs te halen. 

Deelnemende ondernemers krijgen inzicht in de huidige eigenlijke klimaatkosten én manieren om die kosten zo snel mogelijk naar beneden te brengen. Energiebesparing en duurzame opwekking zijn dan belangrijke maatregelen omdat die direct zorgdragen voor minder verbruik van fossiele brandstoffen. 

Welke bedrijven doen mee?
Nadat door diverse media een oproep was geplaatst om deel te nemen aan het vervolgonderzoek meldden zich tientallen ondernemers. Uit alle inzendingen zijn een twaalftal MKB-bedrijven geselecteerd. De selectie vond plaats op basis van geschiktheid, geografische spreiding en mogelijkheden voor verduurzaming. Het betreft een viertal metaalbedrijven, een viertal horecabedrijven en een viertal bedrijven uit de technische maakindustrie. 

In januari starten deze bedrijven met het onderzoek dat ze inzicht gaat bieden in eigen CO2-uitstoot, CO2-kosten en duurzame mogelijkheden om die kosten zo snel mogelijk te verlagen. Via het Klimaatplein worden de vorderingen op de voet gevolgd. Via deze link zijn de deelnemers aan het CO2-onderzoek te bekijken. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant.

Gerelateerde artikelen