Walhallastemming over Nederland bij Rabo

De Nederlandse economie gaat dit jaar met twee procent groeien, verwacht de Rabobank.

Nederland kan zich opmaken voor een goed economisch jaar en daar gaan de meeste regio's in ons land van profiteren, zo verwacht Rabobank. Eind vorig jaar voorspelde Rabobank nog een voorzichtige groei van 0,6 procent, maar inmiddels zijn de economen van de bank een stuk optimistischer geworden. De economie gaat dit jaar met twee procent groeien, is de jongste boodschap. En de belangrijkste verklaring voor die groei: de consument blijft geld uitgeven. Dat schrijft het AD.

Mede met dank aan de overheid die maatregelen neemt om de koopkracht op peil te houden. Zo wijst regionaal econoom Floris Jan Sander van de Rabobank op de gestegen minimumlonen, uitkeringen, pensioenen, toeslagen en intussen blijven de cao-lonen omhooggaan. "Die geven een slinger aan de consumptie van huishoudens", verklaart Sander.

Daarnaast plust de economie door de groeiende internationale handel. De vraag naar Nederlandse goederen en diensten zat vorig jaar al stevig in de lift en dat blijft dit jaar zo, is de verwachting.