Waarschuwing voor RA’s voor manco’s in rapport

Twee registeraccountants die werkzaam waren voor het Instituut voor Financieel Onderzoek (IFO) in Amersfoort, hebben een waarschuwing gekregen van de Accountantskamer. Ze zijn tekort geschoten in de rapportage die ze hebben opgesteld voor een bedrijf dat in conflict is met de Rabobank. De uitspraak heeft bijna twee jaar op zich laten wachten,een aspect waar de Kamer rekening mee heeft gehouden bij het bepalen van de maatregel.
De Coöp Rabobank Twente Oost heeft de tuchtklacht al in oktober 2011 ingediend, de behandeling ervan vond in augustus 2012 plaats. De bank is in gerechtelijke procedures gewikkeld met een failliet gegaan verzekerings- en makelaarsbedrijf uit het Twentse Oldenzaal. De bank heeft de kredietkraan voor dit noodlijdende bedrijf onverwachts dichtgedraaid, waarna een faillissement volgde. De ondernemer wijt het failliet aan de actie van de Rabobank en eist een schadevergoeding van ruim twintig miljoen euro, die met rente in 2012 opgelopen was tot veertig miljoen. Die schadeberekening was gebaseerd op het rapport van de twee RA’s van IFO. Volgens de Rabobank was dat rapport ondeugdelijk. De bank kreeg deels gelijk van de Accountantskamer.
 
Het betreffende rapport is een grote rol gaan spelen in gerechtelijke procedures, waarin de makelaar/verzekeraar steeds gelijk kreeg. De Accountantkamer is met de klager van mening dat een onvolledig rapport in het geding is gebracht, dat voldoende onderbouwing ontbeert. Er ontbreken bijlagen waardoor een onduidelijk beeld ontstaat over de arbeid die beklaagden hebben verricht. Het rapport heeft dus geen deugdelijke grondslag. 
 
 
Bovendien hebben de rapporteurs onvoldoende duidelijk gemaakt dat het geen “assurance-opdracht” betrof. Integendeel, er is een zinsnede opgenomen die juist doet vermoeden dat de accountants zekerheid verschaften. Die luidt: ”Naar onze mening bieden de schadebedragen weinig ruimte voor waarderingsverschillen aangezien het met name gaat om feitelijk onderbouwde conclusies en schadebedragen”. De Rabobank verweet de accountants dat ze uitsluitend af zijn gegaan op informatie van hun opdrachtgever en zelf geen kritisch onderzoek hebben verricht.
 
Zaaknummers: 11/2238 , 11/2239
 
Petra van Walraven / JPZ
Gerelateerde artikelen