Waarschuwing voor RA die rapport over Converse-zaak opstelde

Het rapport over vermeende fraude met de import van duizenden Converse-schoenen door Nederlandse importeurs bevat duidelijke conclusies en zekerheden. Dat terwijl de opsteller beweerde slechts de feiten verzameld te hebben. Volgens de Accountantskamer is door zijn onzorgvuldig handelen een waarschuwing op zijn plaats.

Voorgeschiedenis

In 2009 bleek uit proefaankopen in Nederlandse winkels door de Amerikaanse fabrikant van sportschoenen dat producten van haar merk Converse vermoedelijk nep waren. In totaal 60.000 schoenen werden in beslag genomen en onderzocht. Vele gerechtelijke procedures volgden en diverse inkopers van sportgoederen in Nederland gingen, al dan niet als direct gevolg van deze kwestie, failliet. De RA, die in september voor de tuchtrechter verscheen, had opdracht gekregen van de rechtbank Haarlem de administratie van een grote inkooporganisatie te onderzoeken. Hij deed dit naar eigen zeggen volgens de NVCOS 4400-norm. Hij deed slechts verslag van feitelijke bevindingen en verschafte daarbij geen zekerheid. De Accountantskamer was het daarmee, net als de klagende ondernemingen die de zaak aanhangig maakten, oneens.

Fragmentarische rapportages

De RA had ten eerste zekerheid moeten verschaffen of hij alle relevante informatie had met betrekking tot een specifiek te onderzoeken zending. Dat bleek niet het geval, waardoor de RA zich ‘liet verleiden’ tot het uitbrengen van fragmentarische rapportages, aldus het vonnis. ‘Betrokkene had zich moeten realiseren dat door op deze wijze te werken en te rapporteren de gebruikers van zijn rapportages – de civiele rechter daaronder begrepen – werden bemoeilijkt bij het vormen van hun eigen oordeel over wat werd gerapporteerd.’ Enig voorbehoud nam hij niet in zijn rapporten. Daarnaast gebruikte de accountant veelal conclusies met woorden als ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ of zekerheden van ’90 tot 100 procent’. Zo stond in een van de rapporten dat 13.656 schoenen ‘hoogst waarschijnlijk niet via een officiële distributeur uit Hongarije afkomstig’ waren en dat documenten ‘hoogst waarschijnlijk’ vals waren opgemaakt. De Accountantskamer: ‘Om die reden kan aan de rapportages en brieven van betrokkene een aspect van assurance niet worden ontzegd, waarvoor hij een deugdelijke grondslag dient te hebben.’

Waarschuwing

Het merendeel van de klachten is gegrond verklaard. De tuchtrechter kwam tot een waarschuwing mede omdat de RA niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld. Ook erkende de Accountantskamer dat ten tijde van het uitbrengen van de rapportages er binnen de beroepsgroep discussie was over de reikwijdte van NVCOS 4400.

(Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen