‘Waarschuwing voor hoge uitvoeringskosten reparatiewet’
Lees ook: Hoogleraar Peter Kavelaars over aanpak fiscale eenheid: “Werk aan de winkel voor fiscalisten”
Volgens Snel gaat uitvoering van de spoedreparatie zo'n eenheid gemiddeld eenmaal 250 euro kosten en structureel 150 euro per jaar. In een brief aan de Tweede Kamer noemen VNO-NCW en MKB-Nederland die inschatting 'niet realistisch'. Zij voorzien dat de administratieve lasten voor een onderneming met een gemiddelde complexiteit duizenden euro's zal bedragen.
De huidige fiscale regeling voor de aftrekbaarheid van betaalde rente over leningen tussen moeder- en dochterbedrijven strookt op een aantal punten niet met de EU-richtlijnen, zo oordeelde het Europese Hof van Justitie in februari. Snel kwam daarna met een overgangsregeling. De nieuwe reparatiewet moet misbruik van belastingregels voor concerns voorkomen.
De werkgeversorganisaties wijzen er verder op dat de Hoge Raad nog geen definitieve uitspraak heeft gedaan in de zaak waarover de Raad prejudiciële vragen stelde aan de Europese rechters in Luxemburg. In dat verband is het relevant dat de Nederlandse advocaat-generaal begin juni stelling heeft genomen tegen arrest van het Europees Hof. Als de Hoge Raad de conclusie van zijn adviseur volgt, zou de reparatiewetgeving wel eens overbodig kunnen zijn. Ook het Register Belastingadviseurs acht het raadzaam de definitieve uitspraak van de Hoge Raad af te wachten.
(FD)