Waarschuwing voor accountants: vermijd de e-step

Een e-step valt niet te verzekeren waardoor aansprakelijkheid niet gedekt is.

Steeds meer mensen pakken de e-step als alternatief voor de fiets of een wandeling. Ook in het zakenleven duikt de e-step steeds vaker op als snel en flexibel vervoersmiddel. Maar de financiële risico’s van dit voertuig zijn groot.

Hiervoor waarschuwt Juridisch dienstverlener DAS. Ook accountants wordt ten zeerste afgeraden om de e-step te pakken, ook niet buiten werktijd. De meeste e-steps zijn in Nederland niet toegestaan op de openbare weg. Ook het fietspad en stoep maken onderdeel uit van de openbare weg. De meeste e- steps kunnen niet daardoor niet worden verzekerd. Om voor een verzekering in aanmerking te komen, moet een voertuig voldoen aan specifieke voertuigeisen. Voor e-steps zijn die er niet in Nederland.

Dat betekent dat accountants die met een e-step een ongeval veroorzaken zelf de schade moeten vergoeden, waarschuwt DAS. “Als er sprake is van letsel bij de andere partij, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen.” Daarnaast kan de politie de e-step in beslag nemen en vernietigen. Een betrapte accountant kan niet alleen een boete verwachten, maar ook aantekening op een strafblad.

(tekst loopt door onder het blok)

In 2022 werden er circa 80 zaken gemeld bij DAS waarbij een e-step betrokken was en in 2023 bijna 90. In de eerste helft van 2024 staat de teller op 30 zaken.

In sommige andere landen is de e-step toegestaan, maar is de verzekering niet verplicht. Daardoor bestaat ook daar het risico van de eigen aansprakelijk bij het veroorzaken van een ongeval met de e-step.

Komt de accountant straks vaker met de motor?

Gerelateerde artikelen