Waarschuwing voor accountants in familietwist

Twee accountants hebben een waarschuwing gekregen omdat ze in een familietwist twee heren dienden. Ze hebben onvoldoende aan beide partijen hun rol duidelijk gemaakt, aldus de tuchtrechter.

In de twist rond een transportbedrijf staan vader en zoon tegenover elkaar. De vader stopte in 2008 na gezondheidsklachten en zijn zoon nam 30 procent van de aandelen over. Aan de aandelenovereenkomst werd in 2011 en 2012 opnieuw gesleuteld toen het bedrijf middenin de crisisjaren zat. De vader had dringend geld nodig voor zijn scheiding en omdat hij het verzamelen van oldtimers wilde bekostigen. Er kwam een nieuwe overeenkomst, waarbij de vader volgens klagers instemde met een afwaardering van 540.000 euro. Ook verloor hij het recht op dividend.

Een van de betrokkenen was adviseur bij de voorgenomen bedrijfsopvolging en de herziening van de afspraken. De ander stelde de cijfermatige overzichten op voor beide partijen. Door 'zonder deugdelijke onderbouwing en verantwoording richting klagers in te stemmen met een verlaging' meenden klagers dat de twee accountants de belangen van de vader onvoldoende behartigd hebben.

Dit laatste achtte de Accountantskamer onvoldoende bewezen. Maar de beklaagden hebben "onvoldoende aan partijen kenbaar gemaakt wat hun rol was" en hoe ze omgingen met bedreigingen voor hun objectiviteit en mogelijke tegengestelde belangen. Ze hebben hierover niets in hun dossier vastgelegd. Daarmee hebben ze gehandeld in strijd met het fundamentele beginsel van objectiviteit.

De klagers hebben echter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de in 2007 overeengekomen som van 1,2 miljoen euro voor de aandelen in 2012 nog steeds reëel was. En dat de accountants dus ten onrechte hebben ingestemd met de verlaging. "Niet gezegd kan dan ook worden dat de advisering over de verkoop van de resterende aandelen op onvoldoende deugdelijke gronden berustte", aldus het vonnis.

• Zaaknrs. 15/2548 en 15/2549

Lees ook:

• Accountants belanden in familietwist bij overname

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen