Waarschuwing voor accountant van gezinshuizen

De accountant van een organisatie voor gezinstehuizen voor jongeren met een beperking heeft de vertrouwelijkheid geschonden en had te weinig oog voor tegengestelde belangen. Dat vonniste de tuchtrechter vrijdag.

Zorgaanbieder De Karmel en enkele gezinshuizen in het oosten van het land kwamen begin dit jaar in conflict met elkaar. Omdat de AA de accountant van zowel De Karmel als de gezinshuizen was, voelde deze laatste partij zich daar niet langer prettig bij. Ze overwogen over te stappen naar een andere accountant en meldden dit aan de AA. Nog voordat de gezinshuizen dit hun opdrachtgever konden melden, werden ze al gesommeerd door de zorgaanbieder om terug te keren bij de accountant, aldus de raadsvrouw. De AA wist van de verplichting van de opdrachtgever dat exploitanten van een gezinstehuis gebruik moesten maken van zijn diensten. Volgens de Accountantskamer is dit reden te meer dat betrokkene met de informatie over de opzegging voorzichtig moest omgaan. “Nu betrokkene vrijwel terstond nadat hij kennis had genomen van de opzegging dit aan de opdrachtgever heeft doorgegeven, heeft hij, naar het oordeel van de Accountantskamer, het fundamentele beginsel van vertrouwelijkheid geschonden”, aldus het vonnis.

Tussen beide partijen speelde een conflict. De exploitanten wilden uitleg over de financiële gevolgen van een gewijzigde samenwerking en een van hen wilde vertrouwelijk met de accountant de overeenkomst bespreken. Hierbij heeft de beklaagde zich in een situatie gemanoeuvreerd waarbij sprake kon zijn van bedreigingen van zijn objectiviteit. Hij had hierop bedacht moeten zijn, meent de tuchtrechter. Hij gaf deze informatie namens zijn opdrachtgever terwijl de klagers juist van hem adviezen wilden hebben. Hij ondernam op dit punt geen actie. Daarom is ook dit klachtonderdeel gegrond.

Omdat de beklaagde niet eerder met de tuchtrechter in aanraking is gekomen, volstond de Accountantskamer met het opleggen van een waarschuwing.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen