Waarschuwing voor accountant die uit boosheid boekhoudaccount sloot

Een AA, die uit boosheid de toegang van een klant tot het online boekhoudprogramma had geblokkeerd, is door de tuchtrechter op de vingers getikt. De Accountantskamer legt de AA een waarschuwing op.

De klant had aangegeven van de accountant af te willen, waarop die prompt de toegang tot het online boekhoudprogramma blokkeerde. Hij stuurde wel de volledige administratie, maar de klant wilde juist een digitaal overdraagbaar bestand zodat ze zelf een boekhoudpakket kon aanschaffen. Elk verzoek tot overleg werd vervolgens door de accountant geweigerd. Ook zou hij niet zijn ingegaan op een officiële klacht, zo bleek tijdens de zitting van de Accountantskamer eerder dit jaar.
 
‘Door klaagsters direct nadat zij de opdracht hadden beëindigd, de toegang tot de digitale onbewerkte gegevens uit de administratie van klaagsters te ontzeggen en niet in te gaan op verzoeken van klaagsters om hen weer toegang te verschaffen tot het Twinfield account, heeft betrokkene bij het eindigen van de door hem verleende professionele dienst onzorgvuldig en derhalve in strijd gehandeld met de eisen voortvloeiend uit het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid, zoals bedoeld in artikel 2 onder d. van de VGBA,’ aldus de Accountantskamer. De tuchtrechteracht in deze klachtzaak de maatregel van waarschuwing passend en geboden. Daarbij is nog ten voordele van betrokkene meegewogen dat hij niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld.

 Procedurenummer 15/232 Wtra AK

Gerelateerde artikelen