Waarschuwing accountants na verkoop ‘kat in de zak’

Vier eigenaren van een accountantsorganisatie kochten een onderneming die naar later bleek een 'kat in de zak' was. Bij de verkoop werd de vierde vennoot niet geraadpleegd. De steken die de overige drie daarop lieten vallen, leverde hen een waarschuwing op.

De vier eigenaren kochten een onderneming in ventilatieroosters. Maar het bedrijfje leverde slechts zo'n 300 euro per jaar op. Drie vennoten besloten dat een verkoopbedrag van 9.000 euro reëel zou zijn. De vierde vroeg vervolgens om informatie waarop die prijs dan gebaseerd was, maar kreeg niets. Toen hij gebruik maakte van de klokkenluidersregeling reageerde de compliance officer dat het hier een privékwestie betrof en dat hij er dus niet verder in kon duiken.

Zowel de drie vennoten in de onderneming als de compliance officer – alle vier accountant-administratieconsulent – kregen een waarschuwing van de Accountantskamer. Het was geen privé-aangelegenheid omdat het werk voor deze onderneming deels in werk- en deels in eigen tijd is gedaan. Betrokkenen hebben in hun hoedanigheid als accountant en directielid van het accountantskantoor niet voorkomen dat de klokkenluidersmelding in strijd met de waarheid is beantwoord.

Op een dergelijke fout staat eigenlijk een berisping. Maar de tuchtrechter hield rekening met het feit dat het geschil voortkomt uit de verkoop van een onderneming, niet zijnde een accountantskantoor, waarvan ze eigenaar waren. Ook hebben twee betrokkenen gepoogd om de kwestie in onderling overleg op te lossen, iets dat de klager weigerde. En als laatste woog de tuchtrechter mee dat geen van de betrokkenen eerder een tuchtrechtelijke maatregel op hun naam hadden staan.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen