Waarom we het goed doen in barre tijden
![](https://accountantweek-uploads.storage.googleapis.com/app/uploads/2024/11/Export-1024x682.jpg)
De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar harder gegroeid dan die van buurlanden. Ondanks zorgen over geopolitiek, oorlogen en kwakkelende industrieën gaat het opvallend goed met de Nederlandse economie. Over wat er goed gaat en waar zorgen zitten.
Hoe doet Nederland het in Europa?
Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het vierde kwartaal 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, blijkt uit een eerste berekening van het statistiekbureau. Dat is het dubbele van de groei in België. Het bbp van het Verenigd Koninkrijk steeg 0,1 procent, in Duitsland en Frankrijk kromp de economie in het slotkwartaal.
Waar verdienen bedrijven aan?
Bijna alle sectoren droegen bij aan de groei. Het hardst groeide de landbouw. Ondernemers investeerden meer in hun wagenpark en de export steeg. Daarnaast gaven consumenten meer uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Waardoor zijn bedrijven veel gaan investeren?
Dat had mede te maken met belastingwijzigingen die met de jaarwisseling ingingen. Zo kon men vorig jaar nog een belastingvrijstelling krijgen voor bestelwagens, wat voor een forse stijging van de aankopen van dieselbusjes zorgde. Huishoudens besteedden ook meer aan auto’s, berekende het CBS. Handel tussen Nederland en het buitenland droeg ook bij aan de groei, doordat ons land meer exporteerde dan importeerde. Nederland is nog altijd een exportland pur sang, mede dankzij de doorvoer.
Waarom gaat het in Nederland zoveel beter dan erbuiten?
Vooral de Duitse economie kwakkelt, omdat de auto-industrie het er zwaar heeft. In Nederland hebben we daar minder last van. De economie is wat diverser en sommige delen van de industrie horen echt bij de wereldtop, aldus zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen over het verschil met omliggende landen. Daarnaast is de werkloosheid laag in ons land, een teken van een goed draaiende economie.
Zijn er ook bedreigingen?
De krappe arbeidsmarkt kaneen rem zetten op groei, omdat die kan leiden naar hogere loonkosten voor bedrijven, die ze doorberekenen in hun prijzen. Een te hoge inflatie doet de economie vaak pijn. Maar wat ook een zwakte kan worden zijn alle uitgaven aan de zorg en het ambtenarenapparaat. Die zorgen wel voor economische groei, maar niet voor economische kracht.
Nederland kende in het vierde kwartaal wel een groeivertraging. Het komend jaar breekt een spannende tijd aan voor de Nederlandse economie, doordat handelsconflicten tussen Europa en de Verenigde Staten kunnen escaleren. Nederland is een kleine, open economie en is enorm gebaat bij frictieloze wereldhandel.