Waarom vacatureteksten voor accountants (on)zinnig zijn

Een pro-actieve, communicatief sterke, klantgerichte, analytische assistent-accountant. Welk kantoor zoekt die niét? Op de website van bijna ieder kantoor lijkt wel een vacaturetekst te vinden. Het is oud nieuws dat er stevig wordt gejaagd op talent in de accountancy sector. Helpen vacatureteksten daarbij? Ja en nee.

Onzin

Vacatureteksten zoals ze nu online staan bij de meeste kantoren, lijken weinig zinvol:

  1. Ze lijken allemaal op elkaar. Een communicatief sterke kandidaat die zich bezig gaat houden met jaarrekeningen tegen uitstekende arbeidsvoorwaarden binnen een kantoor met korte lijnen en een informele sfeer. Dat lijkt de rode draad, gebaseerd op ons onderzoek naar vacatureteksten van 100 kantoren. 
  2. Ze bevatten voornamelijk een beschrijving van de taken en functie-eisen. Eerlijk is eerlijk: die zijn vrij bekend en voor de hand liggend.
  3. Ze gaan daarentegen nauwelijks in op de werkgeversbelofte. Waarom moeten kandidaten juist bij dit ene kantoor solliciteren? 

Vanwege deze punten schieten kantoren hun doel voorbij met vacatureteksten, namelijk zich onderscheiden als werkgever en het aantal kwalitatief hoge sollicitaties vergroten. 

Zinvol  

Kunnen kantoren zich de moeite dan besparen en helemaal geen vacatureteksten meer schrijven? Dat nou ook weer niet. Mits goed doordacht en geschreven, leveren ze wel degelijk een belangrijke bijdrage aan het werven van nieuw talent. De kunst is om top-of-mind te raken en hen via verschillende wegen laten zien dat juist dit ene kantoor een overweging waard is om voor te werken. Bereik je dat met alleen een onderscheidende vacaturetekst? Nee. Maar het helpt wel. En juist omdat de meeste vacatureteksten zo op elkaar lijken, liggen er mooie kansen om in positieve zin op te vallen.

Vacatureteksten op de schop

Kantoren zijn zich er als geen ander bewust van dat arbeidsmarkcommunicatie cruciaal is. Vaak worden er stevige budgetten tegenaan gegooid voor campagnes of om recruiters aan het werk te zetten. Ik ben benieuwd waarom kantoren er nog niet voor lijken te kiezen hun vacatureteksten op de schop te nemen. Een heldere werkgeversbelofte, minder containerbegrippen en meer concrete voorbeelden en een creatieve schrijfstijl maken al een wereld van verschil.

Vind je dat jouw vacatureteksten anders zijn dan de rest? Dan horen we graag van je. Als je een mail naar info@arbeidsmarktcommunicatie.nu stuurt, dan nemen we ze mee in ons onderzoek.

[Saskia Kerkhof werkt als adviseur en trainer bij Client Matters. Zij helpt onder meer accountantskantoren om hun geschreven en gesproken klantcommunicatie duidelijker en klantvriendelijker te maken. Daarnaast adviseren zij en haar vennoot namens Succes met je Sollicitatie werkgevers en werkzoekenden hoe ze zich onderscheiden op de arbeidsmarkt. Accountantskantoren vragen hen regelmatig advies over employer branding. Meer weten? Kijk op http://www.succesmetjesollicitatie.nl/.]