Waarom ons brein verandering in de weg zit
Lees ook: Handen uit de mouwen op Accountancy Expo 2018
Zie je een haas of een eend? Een man of een vrouw? Iedereen kent de bekende voorbeelden van optische illusies. En wat te denken van onderstaand voorbeeld? Weet je het antwoord? Kijk dan nog eens goed naar het laatste woord?
De reden dat we hier intrappen is dat ons brein razendsnel aannames maakt over wat we zien, legt Paul Smit uit. De cabaretier en filosoof laat zien hoe het brein werkt en wat dit betekent voor veranderen, een wens die zoveel bedrijven koesteren.
Die snelheid waarmee het brein aannames doet, maakt dat we ook foute beslissingen kunnen nemen op terreinen die er meer toe doen dan het oplossen van raadsels. Bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken, waar mannen met een lang hoofd en smalle kaaklijn intelligenter worden ingeschat dan een man met een breder hoofd, vertelt Smit.
Routine
Het brein wil constant energie besparen, daarom kiest het voor routine,. En precies om deze reden is veranderen voor ons zo lastig. “Leg de bestekbak in je keuken eens in een andere lade en kijk wanneer je hieraan gewend bent”, zegt Smit. Dit kan zo twee weken duren.
Nu is het zo dat ons brein heel wat informatie kan verwerken. Maar liefst 11.2 miljoen bits per seconde, zegt Smit. Maar dit gaat om een onbewust proces. Bewust nemen we slechts 60 bits per seconde op. We kunnen hierdoor slechts focussen op één ding per keer.
Drie breinen
Daarbij hebben we drie breinen, die allemaal een andere functie hebben, zegt de filosoof. “Ons reptielenbrein is op zoek naar veiligheid, ons zoogdierenbrein wil plezier. De neocortex, het gedeelte dat pas op latere leeftijd volledig ontwikkeld is, helpt ons logisch na te denken, te plannen of complexiteit te overzien.”
Diëten
Veranderen doen we met deze neocortex, zegt Smit. Bijvoorbeeld bij diëten. En dat is lastig. "87 procent van de mensen die hieraan begint, eindigt uiteindelijk zwaarder.” Je neocortex zegt je dat je ’s avonds geen chocolade gaat nemen. Maar als je ’s avond moe bent, worden de andere twee breinen sterker, zegt Smit. “De remming gaat eraf. En dan ontstaat die bekende innerlijke strijd. Uiteindelijk merk je dat je van de bank opstaat en toch chocolade neemt. En ondertussen verzint je neocortex er een reden bij, bijvoorbeeld dat je morgen echt gaat beginnen met diëten of dat het mag omdat het pure chocolade is.”
Bij veranderprocessen gaan managers heel hard nadenken over en ontstaan er allerlei strategische plannen. Smit: “Dat gebeurt dan op een heidag op vrijdag. Maar maandag neemt het reptielenbrein het weer over en gaat doen wat het altijd al deed. Het zoogdierenbrein wil het meest plezierige doen. Daarom mislukken veranderingen meestal. Succes kan alleen bereikt worden als alle drie de breinen schakelen.”
Eindeloos oefenen
Wat daarbij werk is passie, die de wil kan geven om te veranderen. Of urgentie. “Er is een prikkel nodig, anders doet het brein niks”, zegt Smit. En vervolgens is herhaling belangrijk. “We hebben gemiddeld 10.000 uur nodig om ergens prof te worden. Dat geldt zelfs voor de meest succesvolle sporters of muzikanten.” Beschikken die niet over talent? Smit: “Nee, ook die hebben gewoon eindeloos geoefend.”
_____________________________________________________________
Interessant voor u als ambitieuze accountant:
1. Komt u ook op 4 oktober 2018?
In 2018 vindt Financial Systems plaats op donderdag 4 oktober. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Wij hopen u te verwelkomen. Lees meer op Financial-Systems.nl en meld u aan voor de beurs met de actiecode FSB2018.
Wilt u als partner betrokken zijn bij Financial-Systems 2018? Neem dan contact op met Daniel Papendorp via 020 6390008 of dpapendorp@alexvangroningen.nl.
2. Word lid van AccountantWeek
Wilt u volgend jaar aanwezig zijn bij de Accountancy Expo en bij de vele andere inspirerende bijeenkomsten voor accountants? Word dan nu lid van AccountantWeek, dé exclusieve community van accountants in Nederland. Als lid bent u welkom tijdens de exclusieve netwerkevenementen en ontvangt u jaarlijks het AccountantWeek Magazine. Meld u hier aan.
3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Externe Verslaggeving voor de Samenstelpraktijk. Pas de nieuwe regels direct toe in uw eigen praktijk.
– Leergang BTW. Alle btw ins & outs in vier energieke middagsessies.
– Fiscale Herstructurering in het MKB. Optimaliseer de bv-structuur voor een opvolging of overdracht.
– E-learning van Alex van Groningen. Breng uw kennis efficiënt op een hoger niveau.