Waarom EY zo mild gestraft werd voor Wirecard-debacle
De straf die EY in Duitsland heeft gekregen als gevolg van de foute boekencontroles van het omgevallen betaalbedrijf Wirecard, zijn veel te laag. Maar door harder te straffen, zou Duitsland het bedrijfsleven voor grote problemen stellen.
Dat stelt de Financial Times. Twee jaar lang mag EY in Duitsland geen nieuwe grote controleklanten aannemen. De straf werd opgelegd door accountantswaakhond Apas. EY had niet gemerkt dat de helft van de gerapporteerde inkomsten van Wirecard niet bestond. Net zomin als EY had opgemerkt dat 1,9 miljard aan contanten een verzinsel van Wirecard was.
EY heeft voor de onoplettendheid ook een boete van een half miljoen euro gekregen. Daarnaast riskeren vijf huidige en voormalige EY-medewerkers boetes van tussen de 23.000 en 300.000 euro. Nog eens zeven oud-accountants hebben hun vergunning ingeleverd.
Meer symbolische waarde dan echte impact
Hoewel dit de zwaarste sanctie tegen een accountantskantoor in Duitsland is, heeft de Apas-sanctie wellicht meer symbolische waarde dan echte impact, aldus de Financial Times. “In sommige opzichten wijst het zelfs op de structurele zwakheden van de bredere accountantssector.”
Apas concludeerde dat het gebrekkige werk een probleem is dat zich beperkte tot de Wirecard-audits. Zou de conclusie zijn geweest dat de Wirecard-kwestie typerend was voor het controlewerk van heel EY, dan zou het accountantskantoor de vergunning kwijt zijn geraakt, denkt de Financial Times.
De waakhond is niet ingegaan op de vraag in hoeverre EY’s werk voor Wirecard een kwestie was van nalatigheid of van opzet. Het antwoord is belangrijk voor de toekomst van EY Duitsland, vervolgt de Financial Times.
Het accountantskantoor wordt geconfronteerd met een lawine van rechtszaken van Wirecard-investeerders en schuldeisers, die miljarden aan schadevergoeding eisen. Volgens het destijds geldende Duitse recht kan EY alleen aansprakelijk worden gesteld als het opzettelijk gebrekkige controles heeft uitgevoerd.
Boete is niet veel meer dan een afrondingsfout
Mocht blijken dat het alleen maar nalatig heeft gehandeld, dan zou EY slechts een kleine boete krijgen. Een half miljoen euro is de maximale boete die de waakhond kon opleggen. Voor een zeer winstgevend bedrijf met een jaaromzet van meer dan 2,3 miljard euro in Duitsland, is dat bedrag niet veel meer dan een afrondingsfout, zo stelt de Financial Times.
Juristen denken Apas zich niet uitspreek over de intenties van de EY-accountants, omdat er geen wettelijke verplichting was om de motivatie van EY te onderzoeken. Het ontbreken van een uitgesproken mening van Apas over die kwestie, maakt het voor aanklagers moeilijk om strafrechtelijke vervolging in te stellen vanwege de controles die EY voor Wirecard verrichtte.
EY verloor verschillende spraakmakende opdrachtgevers
Het twee jaar durende verbod op het aannemen van nieuwe beursgenoteerde bedrijven zal voor EY op korte termijn weinig veranderen, schat de Financial Times. Sinds het Wirecard-debacle heeft het bedrijf moeite gehad om nieuwe spraakmakende controleklanten in Duitsland binnen te halen, terwijl het verschillende spraakmakende opdrachtgevers verloor, waaronder Commerzbank, KfW, DWS en Deutsche Telekom.
Maar de Financial Times denkt dat EY er wel weer bovenop zal krabbelen in Duitsland. Met dank aan de strengere regels die zijn ingevoerd voor aanbestedingen aan accountants. Elke tien jaar moeten grote bedrijven wisselen van accountant. Een vermenging van advies en controle is verboden. De zakenkrant suggereert dat bedrijven door deze regels vanzelf weer uitkomen bij EY.
Slechts één groot bedrijf vertrouwt op een accountant buiten de Big Four
Het probleem is volgens de Financial Times dat alleen KPMG, PwC, Deloitte en EY over de vaardigheden en expertise beschikken om complexe, multinationale bedrijven in alle sectoren te controleren. Slechts één op de veertig Duitse blue-chips – softwaregigant SAP – vertrouwt op een niet-Big-Four-auditor (BDO).
Het Apas-verbod voor EY maakt de komende twee jaar de keuze voor bedrijven nog verder beperkt. Dit maakt volgens de Financial Times duidelijk dat de hervorming van de accountancy in de nasleep van Wirecard nog steeds niet is afgerond. Een prioriteit zou kunnen zijn om de keuze voor grote beursgenoteerde ondernemingen te vergroten in plaats van te beperken. Dit kan worden gedaan door de toetredingsdrempels voor accountants te verlagen of door fusies tussen middelgrote accountants te vergemakkelijken. Bedrijven en investeerders zouden beter af zijn met een Big Five- of Big Six-lijst van accountantskantoren dan met een Big Three.
[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]