Waarom ben ik accountant?

Hoe verklaar je dat de accountancy behoort tot een branche met een van de hoogste arbeidskrapte, terwijl de arbeidsvoorwaarden goed zijn en hoe verklaar je dat heel weinig mensen die starten aan de opleiding accountancy, daadwerkelijk accountant worden.

Richard Knops is spreker op Accountancy Expo 2023.

Als we kijken om ons heen is het lastig is om aan nieuwe mensen te komen. Vrijwel ieder accountantskantoor kampt met een personeelstekort, terwijl er enorm veel werk is om te doen. Zijn de marktomstandigheden zo slecht, is de werkdruk zo hoog of is het werk zo saai? Er is volgens mij iets anders dat hier speelt.

Toen ik tijdens de introductiedagen aan starters vroeg waarom ze in de accountancy zijn komen werken kreeg ik de volgende antwoorden: Ik vind cijfers leuk, een vriend van me werkt er of ik krijg goed betaald.

Door vervolgens interviews te gaan afnemen bij deze starters maar ook bij mensen in mijn nauwe omgeving en werkstudenten ben ik tot een ontdekking gekomen. In vrijwel alle gevallen weten de mensen wat een accountant doet, zoals het invullen van belastingaangiften, opstellen van jaarrekeningen en het uitvoeren van controles. Sommige weten ook hoe een accountant te werk gaat, in welke sector een kantoor zich manifesteert, waar de kwaliteit het beste is, wie het duurste is en welke kantoren het grootst zijn, maar vrijwel niemand van de ondervraagden weet waarom een accountant doet wat hij doet. En bij waarom bedoel ik niet geld of regelgeving. Wat is zijn doel, zijn kernwaarden en zijn geloof. Waarom bestaat een accountant eigenlijk? 

Het gekke is, dat ook ik dit eigenlijk lange tijd nooit geweten heb. Als ik het al niet weet, hoe kunnen we dan vrienden, familieleden, starters, nieuwkomers of zelfs de mensen in de maatschappij overtuigen om voor ons te komen werken, ons te geloven en onderdeel uit te maken van wat het is dat wij zijn. 

Wat we nu vaak doen is het volgende. We zeggen wat we doen en we zeggen hoe we het doen. We verzorgen administraties voor diverse zorginstellingen, we hebben hiermee jaren ervaring en hebben de beste mensen aan boord, we bieden jou een fijne leeromgeving om je te ontwikkelen en een goed salaris. Wil je bij ons komen werken? Niet erg inspirerend vind je niet?

Hoe zou het klinken als je zegt: Ik ben accountant om te analyseren en over de resultaten te rapporteren, met als doel klimaatverandering tegen te gaan. We hebben als kantoor  kennis van de milieuwetgeving en de branche en we doen dit al jaren met veel plezier. We verzorgen onder andere administraties, stellen emissie rapportages op en stellen de jaarrekeningen samen. Kom je bij ons werken? Zie je hoe anders dit klinkt?

Het kan geen toeval zijn dat we als branche niet interessant zijn voor studenten. Laten we hier met zijn allen verandering in brengen en de boodschap gaan uitdragen ‘Waarom ben ik accountant’. 

'Waarom Ben Ik Accountant' is niet toevallig ontstaan. Het is ontstaan uit pijn. In mijn verleden heb ik lang geworsteld met de vraag: Waarom kom ik uit bed en waarom zou iemand dit iets moeten interesseren. Door te ervaren wat me echt gelukkig maakt en wat andere helpt heb ik mijn eigen ‘why’ gevonden. Omdat ik in mijn nauwe omgeving dit ook zag, bij mijn vrouw, mijn vrienden en familie, heb ik besloten andere te gaan helpen deze te vinden. 

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]

Vraag jezelf eens af waar je echt gelukkig van wordt. Als je denkt aan je beste herinneringen, waar was je toen, met wie was je, wat was je aan het doen. Wanneer was je iets aan het doen en de tijd vloog om zonder dat je het wist. Schrijf dit op. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Vraag vervolgens je drie beste vrienden waarom ze je vriend zijn of waarom collega's jouw bellen. Probeer te ontdekken waarom mensen naar je toekomen en hoe dit jou onderscheid van de rest. Dit is jouw service naar andere. 

Wil je dit vervolgens aan de accountancy of je werk relateren, doe hetzelfde en probeer dit vervolgens te vertalen in 1 zin. Probeer te ontdekken wat jouw 'why' is. Wil je het beroep echt helpen deel dan deze 'why' en maak het levendig met spannende verhalen. Iedereen heeft die en andere willen deze echt horen.  

Nu iedereen te maken heeft met personeelstekort kunnen we niets anders meer doen als een front gaan vormen om de trend te doen kantelen. Mijn vraag aan iedereen die deze blog leest is dan ook. Waarom ben jij accountant? 

'Waarom Ben Ik Accountant' Een inclusieve boodschap om jongeren continue te gaan inspireren. Met verhalen, een boek, podcasts, films, strips, video’s, foto’s, muziek of wat dan ook. Een boodschap voor en door accountants en iedereen die in de branche werkt. 

Deel deze boodschap waar dan ook en je zult het beroep gaan helpen en ik verzeker je dat je de nieuwe generaties gaat helpen werkvoldoening te vinden in hun werk. 

Richard Knops is Manager Accounting & Control bij HLB Witlox Van den Boomen 

Het e-book 'Waarom ben ik accountant' is nu verkrijgbaar via Kobo
 

Gerelateerde artikelen