Waarderend Risicomanagement: het woord ‘risicosessie’ in de ban, welkom ‘randvoorwaardensessie’!

Risico's en de traditionele methoden om ze te beheren zijn al langere tijd onderwerp van discussie binnen organisaties en bedrijven. De woorden 'risicosessie' en 'risicomanagement' hebben vaak een negatieve bijklank en worden geassocieerd met stress en zorgen. Wat als we die perceptie kunnen veranderen en risicomanagement kunnen omvormen tot een positieve en ondersteunende benadering? Docent Arthur Izeboud RA verkent waarderend risicomanagement en toont hoe deze benadering organisaties kan helpen veranderen van 'moeten' naar 'willen'.

In de wereld van governance, risk en compliance (GRC) is risicomanagement een onmisbaar element geworden. Organisaties hebben de taak om risico's te identificeren, te beoordelen en te beheren om de continuïteit en de groei van de onderneming te waarborgen. Echter, traditionele risicomanagementmethoden leggen vaak de nadruk op het vermijden van negatieve gebeurtenissen en het minimaliseren van potentiële schade. Het gebruik van termen als 'risicosessie' en 'risicomanagement' kan onmiddellijk zorgen en stress veroorzaken bij professionals, wat op zijn beurt de veranderingsbereidheid binnen organisaties kan belemmeren.

Het traditionele risico denken draait om het identificeren van bedreigingen en het beschermen van de organisatie tegen schade. Het focuspunt is gebaseerd op angst en beperking. Dit kan resulteren in een defensieve cultuur, waarin medewerkers voortdurend bezig zijn met het voorkomen van fouten en het vermijden van risico's.

De evolutie naar waarderend risicomanagement
Waarderend risicomanagement is een paradigma dat positieve psychologie integreert in de wereld van risicobeheer. In plaats van de traditionele benadering van 'moeten' en angst, richt deze benadering zich op 'willen' en aspiratie. Het belangrijkste verschil ligt in de taal en het denkkader dat wordt gebruikt. In plaats van te spreken over 'risico's', richten we ons op 'randvoorwaarden'.

Randvoorwaarden denken begint met de erkenning dat er voor elk gewenst doel bepaalde voorwaarden en randvoorwaarden zijn. In plaats van te focussen op wat er fout kan gaan, concentreert waarderend risicomanagement zich op wat er nodig is om succesvol te zijn. Dit is een verschuiving van een defensieve houding naar een proactieve en positieve benadering.

De kracht van positieve psychologie in risicomanagement
Waarderend risicomanagement maakt gebruik van de principes van appreciative inquiry, een benadering die positieve verandering en groei bevordert. In plaats van zich te richten op zwakke punten en bedreigingen, onderzoekt het de sterke punten en kansen van een organisatie. Dit leidt tot een bredere kijk op risico's en de erkenning dat risico's ook kansen kunnen bieden voor innovatie en groei.

De impact van deze benadering is diepgaand. Het vermindert stress en angst die traditioneel gepaard gaan met risicomanagement. Medewerkers voelen zich meer betrokken en gemotiveerd om bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. Bovendien stimuleert het een cultuur van samenwerking en openheid, waarin medewerkers bereid zijn om nieuwe ideeën en benaderingen te verkennen.

Conclusie: Van angst naar verlanglijstjes
Waarderend risicomanagement biedt een nieuwe manier van denken en handelen binnen de wereld van GRC. Het stelt organisaties in staat om van angst gedreven beheer over te stappen naar een cultuur van aspiratie en verlangen. Door het gebruik van positieve psychologie en appreciative inquiry, kunnen organisaties risico's omzetten in kansen en groei.

Dus laten we het woord 'risicosessie' in de ban doen en in plaats daarvan 'randvoorwaardensessie' omarmen. Laten we veranderen van 'moeten' naar 'willen' en onze dromen en doelen omarmen. Waarderend risicomanagement is niet alleen een nieuwe benadering, maar een kans om onze organisaties en onszelf te transformeren. 

Ben je geinspireerd? Kom naar de training Appreciative Risicomanagement van NBA opleidingen


Arthur Izeboud RA is GRC Professional bij Vanberkel en RiskJourney Academy, Rijksacademie en Lecturer aan Nyenrode Bussiness Universiteit (accountantsopleiding faculteit Corporate Governance en lid van het Nyenrode Governance Instituut). Hij staat professionals en organisaties bij in het verder professionaliseren en het verbeteren van hun beheerscompetenties in de brede zin des woords. Arthur is gespecialiseerd in toepassing van de principes van appreciative inquiry (waarderend onderzoek) in het Governance, Risk en Compliance Domein.