Waarde van huurhuizen stijgt fors volgend jaar

De aardestijging van vijf procent poetst eerdere daling niet weg.

De waarde van huurhuizen stijgt dit en volgend jaar, verwacht ABN AMRO. De huizen worden volgens de vastgoedexperts duurder door het tekort aan huurwoningen en omdat het middensegment krimpt doordat veel beleggers huizen verkopen.

  • Dit en volgend jaar stijgt de waarde van huurhuizen met vijf procent
  • Dat is onvoldoende om een eerdere krimp van elf procent te compenseren
  • De prijsverhoging komt vooral omdat huizen in het middensegment zijn verkocht
  • De waarde van retailvastgoed stijgt ook maar lang niet zo veel

De vastgoedexperts bij de bank verwachten dat huurwoningen 2 procent meer waard worden in 2024 en in 2025 nog eens 3 procent duurder worden. In 2023 was de waarde nog flink gedaald, met 11 procent.

(tekst loopt door onder het blok)

Beleggers en andere verhuurders verkopen volgens ABN AMRO vaker huizen door de Wet betaalbare huur, die op 1 juli inging. Daardoor worden meer huurhuizen gereguleerd en mogen de verhuurders van die woningen nog maar een maximale huurprijs vragen. De huizen verkopen als de huurders de woning verlaten is volgens de experts voor veel beleggers een interessantere optie geworden dan een nieuwe huurder vinden. Het aantal huurnieuwbouwhuizen is te laag om het gat door dit zogeheten uitponden op te vangen, aldus de bank.

Verder keken de vastgoedexperts ook naar winkel- en kantoorpanden. De waarde van retailvastgoed daalt in 2024 met 1 procent en groeit in 2025 met 2 procent, verwachten ze. Kantoorpanden kampen met een dalende vraag door de gestegen rente en de blijvende populariteit van thuiswerken. Hier is voor dit jaar een waardedaling van 7 procent voorspeld en voor volgend jaar 2 procent.

De hele commerciële vastgoedmarkt daalt in 2024 1,5 procent in waarde, voorziet ABN AMRO. In 2025 groeit die met 1 procent. Dit is volgens de bank te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente in juni voor het eerst in lange tijd heeft verlaagd. Analisten verwachten dit en volgend jaar meer renteverlagingen als de inflatie genoeg is gedaald. Lagere rentes zijn gunstig voor de vastgoedmarkt, omdat daarin vaak geld wordt geleend. Vorig jaar had de sector het nog moeilijk door onder meer de hoge rente. (ANP)

Investeringen in commercieel vastgoed herstellen flink

Gerelateerde artikelen