Waarde toevoegen met optimaal employee spend management

Van simpele declaraties tot het toewijzen van een thuiswerk budget en andere benefits: employee spend management heeft nogal wat voeten in de aarde. De mogelijkheden worden steeds groter met uitbreiding van de WKR (werkkostenregeling) en ook de verwachting van medewerkers is groeiende. Voor bedrijven is het noodzaak om daarvoor de juiste processen in te richten om hier zo optimaal mogelijk gebruik van te maken. Dit betekent dat er voor accountants een mogelijkheid ontstaat om nog meer waarde toe te voegen in hun werkzaamheden voor klanten.

Partnerbijdrage van:

Het belang van employee spend management
In de huidige arbeidsmarkt is de war on talent een groot onderwerp voor bedrijven. Anno 2023 is een competitief salaris niet meer voldoende, maar wordt er ook het nodige verwacht van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Alleen op die manier is het mogelijk om talent te vinden en te binden. Voor werkgevers is dit kostbaar en is het belangrijk om dit zo efficiënt mogelijk te organiseren. Dat betekent eenvoudige processen en het maximaal benutten van de vrije ruimte en gerichte vrijstellingen, om kostenefficiënt meer waarde te creëren voor medewerkers.

Maximaliseren mogelijkheden
Extra salaris brengt extra kosten met zich mee, zowel voor de werkgever als voor de werknemer, door de belasting die er aan beide kanten over betaald moet worden. Dan is het toch veel fijner als een medewerker een vergoeding ontvangt voor uitgaven die sowieso wel worden gedaan, zoals het sportschoolabonnement, de internetkosten, of de lunch? De WKR stelt werkgevers in staat om tegen verlaagde belastingtarieven dit soort benefits te realiseren voor medewerkers. Door de complexiteit van de regeling lukt dit echter in veel gevallen niet zelf, waardoor de rol van de accountant nog belangrijker wordt.

De rol van de accountant
Als accountant ben je actief voor verschillende opdrachtgevers en is het (employee) spend management tegenwoordig een van de meest voorkomende onderwerpen. Dat maakt dat voor jou een cruciale rol is weggelegd in het sturen van de juiste processen omtrent dit onderwerp. Er zijn X aspecten waar jouw inzichten en advies voor klanten waardevoller zijn dan ooit:

Adviseren employee benefits
Iedere werkgever wil zo competitief mogelijk zijn in een lastige arbeidsmarkt. Bekijk willekeurig een aantal openstaande vacatures en je wordt overvallen met benefits, van de alom bekende vrijmibo en bedrijfsfeesten, tot een sportschoolabonnement en georganiseerde lunches; de mogelijkheden zijn eindeloos. De kosten die daaraan verbonden zijn, zijn helaas ook eindeloos en dus moeten er keuzes worden gemaakt in wat er wordt aangeboden. Met jouw kennis van de markt ben je de uitgelezen persoon om hier advies te geven over wat een werkgever zou moeten aanbieden.

Maximaliseren WKR
Met het adviseren van de juiste benefits komt ook direct het implementeren van deze benefits, met name hoe dit financieel zo optimaal mogelijk kan. Binnen de WKR is er de vrije ruimte van 1,2 procent over de totale loonsom, en zelfs 1,7 procent over de eerste 400.000 euro. In 2024 zal de vrije ruimte over de eerste 400.000 euro worden verhoogd naar 1,92 procent, terwijl in 2023 dit tijdelijk verhoogd is naar drie procent om de werkgeverslasten te verlagen en investeringen aantrekkelijker te maken. Als accountant kun je precies duiden hoe werkgevers hier zo optimaal mogelijk gebruik van kunnen maken.

Vereenvoudigen processen
Behalve de benodigde kennis worden ook de ingewikkelde processen vaak als barrière gezien voor werkgevers die meer willen doen met employee benefits. Het gehele employee spend management is vaak ingewikkeld, maar hoeft dat niet te zijn. Aangezien accountants dit proces bij vele verschillende werkgevers zien en beïnvloeden, vervullen zij de belangrijke rol van het adviseren van de juiste oplossingen en processen om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Vanuit de rol waarin je als accountant opereert kun je veel zelf doen voor je klanten, maar voornamelijk op het adviserende vlak. In veel gevallen worden partners gebruikt wanneer processen worden geoperationaliseerd. Zo hebben accountants het beste inzicht in welke benefits ingezet moeten worden en hoe dit kan met maximale kostenefficiëntie, en zijn er partijen als Circula er om processen neer te zetten en te vereenvoudigen.

Circula is exposant op Accountancy Expo 2023. Meld je nu gratis aan

[avg-advertorial slug=”accountancy-expo-2023-secure-your-business”]
 

Gerelateerde artikelen