VS weer opnieuw het trekpaard van de wereldeconomie?

Vol vertrouwen dat de inflatie op weg is naar de twee procent per jaar.

De renteverlaging van een half procentpunt door de Amerikaanse centrale bank is een “positief teken” voor de economie van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd. Volgens haar geeft die stap aan dat de Fed vertrouwen heeft dat de inflatie op koers ligt naar de doelstelling van twee procent. Ook blijft de arbeidsmarkt volgens Yellen sterk.

  • Trump ‘Renteverlaging Fed is politiek spel’
  • Eerste renteverlaging in vier jaar 

Het was de eerste renteverlaging door de Fed sinds 2020. Yellen zei op een bijeenkomst in Washington ook dat de risico’s rond de inflatie duidelijk zijn afgenomen. Ze verwacht dat de rente in ’s werelds grootste economie verder zal dalen, maar stelt wel dat het belangrijk is om alle beschikbare informatie te bekijken, want er kunnen altijd verrassingen zijn.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Donald Trump haalde juist uit naar de Fed. Volgens de oud-president en Republikeinse presidentskandidaat heeft de renteverlaging te maken met ofwel een “zeer slechte economie” of een “politiek spel” door de Fed in aanloop naar de verkiezingen. Fed-voorzitter Jerome Powell verklaarde in een toelichting dat de centrale bank zich niet mengt in politieke aangelegenheden. (ANP)

Een renteverlaging in de Verenigde Staten kan verschillende indirecte effecten hebben op het Nederlandse bedrijfsleven, ondanks dat de Nederlandse rente door de Europese Centrale Bank (ECB) wordt bepaald. De invloed kan zowel positief als negatief zijn, afhankelijk van factoren zoals internationale handel, investeringen en wisselkoersen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

1. Wisselkoersinvloed:
Een renteverlaging in de VS kan leiden tot een verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die naar de VS exporteren, omdat hun producten relatief duurder worden voor Amerikaanse consumenten. Aan de andere kant kunnen Nederlandse importeurs van Amerikaanse goederen profiteren, omdat de invoer goedkoper wordt.

2. Kapitaalstromen en Investeringen:
Als de rente in de VS daalt, kan dit internationale beleggers aanmoedigen om op zoek te gaan naar betere rendementen elders, bijvoorbeeld in Europa. Dit zou kunnen leiden tot een toename van investeringen in het Nederlandse bedrijfsleven, vooral in sectoren die aantrekkelijk zijn voor buitenlandse investeerders. Een daling van de Amerikaanse rente kan dus kapitaalstromen naar Europa bevorderen.

3. Grondstofprijzen:
Veel grondstoffen, zoals olie, worden wereldwijd in dollars verhandeld. Een zwakkere dollar als gevolg van een renteverlaging in de VS kan leiden tot lagere grondstofkosten voor Europese bedrijven, inclusief die in Nederland. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven die veel grondstoffen gebruiken, zoals in de industriële of chemische sector.

4. Internationale concurrentiepositie:
Amerikaanse bedrijven kunnen met een lagere rente goedkoper krediet krijgen, wat hen mogelijk helpt bij investeringen en expansie. Nederlandse bedrijven die concurreren met Amerikaanse bedrijven op wereldmarkten kunnen het daardoor moeilijker krijgen, vooral als de Amerikaanse bedrijven hierdoor in staat zijn hun prijzen te verlagen of hun productiviteit te verhogen.

5. Effect op de financiële markten:
De renteverlaging kan ook gevolgen hebben voor de mondiale aandelen- en obligatiemarkten. Aangezien veel Nederlandse bedrijven internationaal actief zijn en genoteerd staan op beurzen die nauw verbonden zijn met Amerikaanse markten, kunnen fluctuaties in de aandelenkoersen hun waarde en de financieringskosten beïnvloeden.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel). [/kader

Gerelateerde artikelen