VS komen met invoerheffingen voor zes landen om digitale tax

De Verenigde Staten zijn van plan zes landen invoerheffingen op te gaan leggen als tegenmaatregel voor hun invoering van een digitale tax, die met name grote Amerikaanse techbedrijven als Facebook, Amazon en Google treft. Het gaat om Amerikaanse heffingen op goederen uit het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Turkije, Spanje, Italië en India.

Met de heffingen op producten uit die landen is een bedrag gemoeid van bijna 1 miljard dollar. Het gaat bijvoorbeeld om Turkse tapijten, Oostenrijkse concertpiano's en lederwaren, Italiaanse vis en maatpakken, gouden juwelen uit India, garnalen uit Spanje en cosmetica uit het Verenigd Koninkrijk. De tarieven kunnen oplopen tot 25 procent van de invoerwaarde.

Het bedrag komt ongeveer overeen met wat de landen gezamenlijk aan digitaks gaan heffen op de Amerikaanse techbedrijven. Die bedrijven vinden dat de belasting oneerlijk is. Het gaat om belastingen op inkomsten uit bijvoorbeeld zoekmachines, onlinereclames en andere digitale activiteiten.

Er wordt gewerkt aan een wereldwijde standaard rond digitale belastingen voor grote techconcerns, onder de vleugels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De VS zeggen open te staan voor een wereldwijde standaard, maar blijven in de tussentijd de eigen opties bekijken.
 

Gerelateerde artikelen