VS beschuldigt China van koersmanipulatie
Nadat China maandag toestond dat de waarde van de eigen munt zakte naar het laagste niveau in tien jaar, heeft de VS China maandag formeel beschuldigd van koersmanipulatie om oneerlijke voordelen in de internationale concurrentie te verkrijgen. De VS heeft China opgeroepen valutatransacties in de toekomst transparanter en eerlijker te laten verlopen. Minister van Financiën Steven Mnuchin zal hierover besprekingen starten met het Internationaal Monetair Fonds.
De oplaaiende handelsoorlog zet de financiële markten onder druk. Beleggers zochten hun heil in 'veilige' investeringen als goud, de Japanse yen en Amerikaanse staatsobligaties. Wall Street beleefde de grootste verliesdag van 2019 tot nu toe. Inmiddels heeft China stappen genomen om de val van de yuan ten opzichte van de dollar af te remmen. De Chinese centrale bank liet de eigen valuta vandaag minder ver zakken dan een dag eerder, voordat de bank begon met het inkopen van de eigen munt.
Marktpartijen verwachten niet dat China zijn eigen munteenheid verder laat wegzakken. In 2015 moest het land 500 miljard dollar van zijn reserves uitgeven om de munt te stabiliseren na een scherpe daling en China zal een vergelijkbaar scenario willen voorkomen. Bovendien zijn de schulden van bedrijven in dollars de afgelopen vier jaar verdubbeld. Die worden moeilijker af te lossen als de yuan minder waard is. Dat China de yuan liet devalueren wordt algemeen gezien als een reactie van het land op extra importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump vorige week aankondigde. China besloot ook de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op te schorten.
[avg-advertorial slug=”in-een-dag-perfect-inzicht-in-us-gaap”]
(bron: ANP)