Vrouwen rukken op in Interne Audit

In Noord-Amerika wordt 51% van de IA-banen vervuld door een vrouw.

Helaas geldt dat percentage nog niet voor de hogere functies, zoals die van Chief Audit Executive, constateert nieuw onderzoek van het Institute of Internal Auditors (IIA). En als zij al die duizelingwekkende top bereiken, is dat in kleinere afdelingen. Slechts 21% van de vrouwelijke CAE’s geeft leiding aan een team van >10 medewerkers; terwijl 30% van de mannelijke CAE’s wel die verantwoordelijkheid op zich hebben mogen nemen.

De reden of oorzaak?  Volgens het rapport Women in Internal Auditing: Perspectives from Around the World  zijn er diverse. Een ervan is en blijft dat vrouwen hun carrière op een gegeven moment onder- of afbreken. Immers, “Advancement to leadership positions in any profession requires time," zoals de auteuse Margaret Christ zegt. Een andere oorzaak kan zijn het groeiend belang van (kennis van) ICT. 12% van de mannelijke respondenten zegt een ICT- achtergrond te hebben, tegen slechts 6% van de vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek. Ook blijken vrouwelijke interne auditors minder vaak überhaupt in een bepaald onderwerp gespecialiseerd te zijn – 29% van de vrouwen rapporteert geen enkele specialisatie, tegen slechts 1 op de 5 van de mannen.

De ( vrouwelijke) voorzitter van de IIA, Angela Witzany, CAE van de IA-afdeling van de Oostenrijkse Sparkassen Versicherung AG in Wenen, blijft optimistisch. “Vrouwen leveren al een enorme bijdrage, zowel aan hun organisatie als aan het vakgebied. Extra aandacht voor gelijke kansen blijft echter noodzakelijk!"

Gerelateerde artikelen