Vrees voor concurrentiekracht veegt duurzaamheid van de agenda
Het optimisme onder Nederlandse CFO’s wordt er niet groter op, hoewel de belangrijkste financiële cijfers verbeteren. De komende twaalf maanden hebben zij de handen vol aan kostenreductie, zo geeft bijna driekwart van de Nederlandse CFO’s aan die Deloitte ondervroeg. Ze zijn beducht voor cyberrisico’s, die steeds hoger op de CFO-agenda komen te staan. Dit komt naar voren in de nieuwste editie van Deloitte’s CFO Survey.
- Nederlandse CFO’s vrezen dat de Nederlandse concurrentiepositie onder druk staat
- Tekort aan personeel en cyberrisico’s hebben hun grootste aandacht
- Voor duurzaamheid hebben ze nu even minder aandacht
- Bij duurzaamheidsrapportages maken ze zich vooral druk over consistentie van data
Deloitte vreest dat dit sentiment een bredere zorg weerspiegelt over de concurrentiepositie van de Nederlandse economie op het wereldtoneel. Voor duurzaamheid hebben ze nu minder aandacht. Voor meer dan de helft van de ondervraagde CFO’s heeft dit onderwerp geen strategische prioriteit. Afgelopen voorjaar vond meer dan tweederde nog dat dit onderwerp prioriteit verdiende op de CFO-agenda.
Deze tanende aandacht voor duurzaamheid valt samen met de aanscherping van de duurzaamheidsrapportage via de CSRD. Ruim tweederde van de ondervraagde CFO’s speelt een grote rol bij de totstandkoming van het duurzaamheidsverslag. De helft geeft aan zich daarbij vooral druk te maken over consistentie van data. Veranderende regelgeving, weinig kennis van zaken, meten van de juiste KPI’s en het lage niveau van standaardisatie en infrastructuur voor rapportage zijn obstakels waar ze zich veel minder zorgen over maken.
(tekst loopt door onder het blok)
Veel vaker liggen Nederlandse CFO’s wakker van een tekort aan gekwalificeerde professionals en cyberrisico’s, onderwerpen waar meer dan de helft leeuwen en beren op de weg ziet. Ook geopolitieke risico’s staan op het netvlies van de Nederlandse CFO, maar het is een minderheid die dit als een grote dreiging ziet (40%)
Bij het oplossen van de problemen verwachten ze hulp van AI, zo komt ook uit het CFO-onderzoek naar voren. Over vijf jaar zal AI volgens hen betrokken zijn bij de helft van de strategische beslissingen, waarbij de financiële sector voorop loopt. Dat is nu twintig procent.