Vrees dat EY vleugellam raakt na splitsing

Er mist straks expertise voor fiscaliteiten en waarderingen.

Het risico is groot dat de accountancy van EY averij oploopt na het afsplitsen van de adviesdiensten. Het ontbreekt de accountants straks aan de expertise om de complexe boeken van multinationals goed te onderzoeken. 

Hiervoor waarschuwt de Engelse zakenkrant Financial Times. Die laat deskundigen aan het woord die betogen dat accountants de expertise nodig hebben van fiscalisten en financieel specialisten voor de waarderingen van activa en fiscale waarden. 

"De accountancy- en adviesvaardigheden zijn complementair", zo citeert de FT Sandy Peters, senior hoofd van het CFA Institute, de beroepsorganisatie voor de investeringsindustrie. Het CFA Institute heeft zich om die reden een tegenstander getoond van het opsplitsen van de Big Four tijdens beraadslagingen door de Britse mededingingstoezichthouder in 2019.

Peters, een voormalige partner van KPMG, stelt dat autoriteiten die de splitsing moeten goedkeuren in Engeland zich moeten afvragen hoe EY de deskundigen denkt te vervangen die nodig zijn om kwaliteitscontroles uit te voeren. "Er staat voor 5 biljoen dollar aan goodwill in de boeken van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die op bijzondere waardevermindering moeten worden getoetst. Blijven de vaardigheden om die toetsingen te doen allemaal aan de controlekant?”

Binnen de Engelse accountancy bestaat twijfel of EY zonder adviespoot in staat zal zijn om de fiscale en financiële specialisten aan te trekken die nodig zijn om de boeken van grote bedrijven te controleren. Ze vrezen dat dit soort specialisten liever in de adviessector. Wil blijven, omdat ze daar meer kunnen verdienen.

"Iedereen die nu zegt dat een accountantskantoor met een paar belastingdeskundigen geweldig is voor de kwaliteit van de accountancy heeft het punt volledig gemist", zo citeert de FT een senior partner bij een ander Big Four-kantoor.

Hij voegt eraan toe dat er maar heel weinig belastingdeskundigen zijn die aan de kunst beheersen om aan de meest complexe fiscale constructies te werken. Een accountantskantoor heeft om moeite om hen genoeg te betalen om ze te behouden.

Toch gaan de splitsingsplannen ervan uit dat de verzelfstandigde accountantstak van EY jaarlijks 7 tot 8 procent zal groeien. Vorig jaar was de accountantstak van EY goed voor 20 miljard dollar aan omzet. 

Maar nu al worstelen alle grote accountantskantoren met het inhuren van voldoende accountants om aan de vraag in verschillende landen te voldoen. De kantoren klagen dat ze hierbij worden geremd door het strenge toezicht van regelgevende autoriteiten en de hogere lonen bij advocatenkantoren of investeringsbanken. 

EY heeft toegezegd dat het nieuwe accountantskantoor van EY zal beschikken over de vaardigheden om de complexe boeken van grote bedrijven te blijven controleren. De huidige controleactiviteiten zullen bijna twee derde van de verzelfstandigde accountantsgroep uitmaken. De rest bestaat uit adviseurs van wie sommigen helpen bij controles, aldus een toelichting van EY aan de partners.,

Van de diensten van nieuwe accountancygroep van EY zal 14 procent bestaan ​​uit belastingadvies, 7 procent uit boekhoudkundig advies en 6 procent uit technisch risicoadvies. Experts op het gebied van waardering, actuariële, forensische boekhouding en financiële risico's worden ingehuurd om controlewerk te ondersteunen. Deze inhuur omvat  1 tot 2 procent van het werk.

Ondanks twijfels binnen de sector suggereert een nieuw onderzoek door sectoranalist Source Global Research dat 62 procent van de ondervraagde grote bedrijven zowel de accountants als de adviesafdeling van EY in wil huren na de splitsing. Zes procent zegt daar weinig trek in te hebben.

Gerelateerde artikelen