Vraag naar afgestudeerde accountants in VS naar recordhoogte

De vraag naar afgestudeerde accountants is in de VS naar recordhoogte gestegen. Het aantal graduates dat door accountantskantoren werd aangenomen steeg met 7 procent in 2014. Dat blijkt uit het rapport ‘2015 Trends in the Supply of Accounting Graduates and Demand for Public Accounting Recruits’ dat is gepubliceerd door het American Institute of CPAs.

Dat blijkt uit het rapport ‘2015 Trends in the Supply of Accounting Graduates and Demand for Public Accounting Recruits’ dat is gepubliceerd door het American Institute of CPAs.

Het rapport laat zien dat zowel universiteiten als accountancyfirma’s verwachten dat de groei in de professie de komende twee jaar zal aanhouden. Van de accountantskantoren zegt 91 procent dat het aantrekken van nieuwe medewerkers volgend jaar zal toenemen, of op zijn minst gelijk zal blijven. Vooral grotere kantoren met meer dan 200 medewerkers zijn optimistisch over het aantrekken van nieuw personeel.

Ook aan de aanbodkant stegen de aantallen. Meer dan 253.000 nieuwe studenten meldden zich, op alle niveaus, 5% meer dan het jaar daarvoor. 97% van de bachelor’s accounting-opleidingen en  70% van de masteropleidingen denkt dat de aanmeldingen op hetzelfde peil of hogen zullen zijn. Het aantal bachelors dat uitgereikt werd daalde ( met 11%), het aantal master-titels steeg echter met liefst 31%.

Het is cruciaal dat er voldoende nieuwe aanwas komt, nu de babyboomers langzaam maar zeker met pensioen gaan, aldus AICPA. Daarom past de organisatie de postdoc CPA-opleidingen ook aan, zodat voldoende accounting-afgestudeerden daarna ook hun CPA-certificaat halen.

Uit het onderzoek bleek verder dat het aantal vrouwelijke partners aan het stijgen is (tot nu 24%!). Voor het totale personeel van de ‘public accountant’ kantoren geldt nu: 52% is man en 48% vrouw.

93% van de kantoren (en 100% van kantoren met meer dan 50CPA’s) zegt dit jaar evenveel kandidaten met 3 tot 7 jaar ervaring te zullen aannemen als vorig jaar.  

www.journalofaccountancy.com

Gerelateerde artikelen