Vraag naar advieswerk groeit: 71% van accountants past werkprocessen aan

Vraag naar advieswerk groeit; accountants passen werkprocessen aan.

De vraag naar advieswerk groeit, merkt de accountancybranche. Wel leidt dit tot een personeelstekort; accountants hebben moeite om mensen vrij te spelen en op te leiden voor een adviserende rol. Dat blijkt uit het Accountancy Industry Report van Simplicate. Om geen inkomsten mis te lopen, is efficiënter werken van groot belang, zo stellen de onderzoekers. 71% van de kantoren heeft hiervoor hun werkprocessen aangepast.

  • Vraag naar advieswerk stijgt internationaal
  • AI en automatisering bieden kansen
  • Personeelstekort blijft grote uitdaging

Om -ondanks de krapte op de arbeidsmarkt- tóch antwoord te bieden op de groeiende vraag naar advieswerk, maakt 63% van de accountants gebruik van innovatieve tools. Door routinewerkzaamheden te automatiseren, creëren zij ruimte in de agenda’s. Herhalende werkzaamheden zoals inboekingen, loonstroken verwerken, jaarrekeningen, verplichte KYC-onderzoeken en tijdschrijven zijn bij accountancykantoren al geautomatiseerd of gerobotiseerd.

Volgens een recent rapport van de International Federation of Accountants (IFAC) neemt de vraag naar consultancy en advisering toe, vooral op het gebied van duurzaamheid en digitale transformatie

Daarnaast worden de mogelijkheden van artificial intelligence (AI) volop verkend. Door bijvoorbeeld tools als ChatGPT in te zetten, werken accountancykantoren sneller en efficiënter. Zo worden hun winstmarges, interne capaciteit én werkplezier groter. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Accountancy Industry Report

Ook deelt het rapport praktische tips voor de bedrijfsvoering om deze marktontwikkelingen om te zetten in groeikansen. Zo kunnen kantoren hun volledige potentieel benutten en betere strategische keuzes maken. Dit Industry Report is onderdeel van periodieke onderzoeken die software scale-up Simplicate uitvoert en publiceert.

Internationale trends en ontwikkelingen

De trend van groeiende vraag naar advieswerk beperkt zich niet tot Nederland. Ook internationaal groeit de vraag naar adviserende diensten. Volgens een recent rapport van de International Federation of Accountants (IFAC) neemt de vraag naar consultancy en advisering toe, vooral op het gebied van duurzaamheid en digitale transformatie . Steeds meer bedrijven zoeken naar strategische begeleiding bij het integreren van duurzaamheid in hun bedrijfsvoering en het implementeren van nieuwe technologieën om concurrerend te blijven.

Veranderende rol van de accountant

De traditionele rol van de accountant verschuift van voornamelijk boekhouding en audits naar een bredere adviserende rol. Deze trend wordt gedreven door technologische vooruitgang en de behoefte aan strategisch inzicht bij bedrijven. Accountants worden steeds meer gezien als strategische partners die kunnen helpen bij het navigeren door complexe bedrijfsuitdagingen . Dit vereist niet alleen een aanpassing in vaardigheden, maar ook in mindset en bedrijfsprocessen.

De accountancybranche verandert snel door digitalisering, robotisering en kritische klanten. Blijf niet achter! Ons programma helpt eigenaren en partners van MKB-accountantskantoren bij het maken van toekomstgerichte keuzes. Ontwikkel een sterke visie, bepaal je richting en leer hoe je met omgevingsinvloeden en nieuwe technologieën omgaat. Met onze ‘action learning’-aanpak pas je inzichten direct toe op je eigen kantoor.

Impact van AI en automatisering

De integratie van AI en automatisering speelt een cruciale rol in deze transformatie. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen accountants zich richten op complexere en waardevollere activiteiten. Een studie van McKinsey toont aan dat AI en automatisering tot 40% van de tijd van accountants kan vrijmaken, waardoor zij meer kunnen bijdragen aan strategische beslissingen en klantadvies.

Personeelstekort en opleidingsuitdagingen

Ondanks de voordelen van automatisering, blijft het tekort aan gekwalificeerd personeel een grote uitdaging voor de sector. Veel kantoren investeren in opleidingsprogramma’s om hun huidige personeel bij te scholen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dit is essentieel om de overstap naar een adviserende rol te maken en de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen.

Strategische investeringen noodzakelijk

Om succesvol te zijn in deze veranderende omgeving, moeten accountancykantoren strategisch investeren in technologie en opleiding. Dit vraagt om een duidelijke visie en een plan om deze investeringen effectief in te zetten. Het Accountancy Industry Report benadrukt het belang van een proactieve benadering en het anticiperen op toekomstige trends om concurrerend te blijven .

Toekomstperspectieven en conclusies

De accountancysector staat voor een spannende transformatie. De groeiende vraag naar advieswerk, de impact van innovatieve tools en de uitdagingen op de arbeidsmarkt vormen samen een dynamische omgeving waarin kantoren moeten navigeren. Door strategische keuzes te maken en in te zetten op automatisering en AI, kunnen accountants niet alleen hun efficiëntie verhogen, maar ook hun rol als strategische partner versterken.

De accountancybranche verandert snel door digitalisering, robotisering en kritische klanten. Blijf niet achter! Ons programma helpt eigenaren en partners van MKB-accountantskantoren bij het maken van toekomstgerichte keuzes. Ontwikkel een sterke visie, bepaal je richting en leer hoe je met omgevingsinvloeden en nieuwe technologieën omgaat. Met onze ‘action learning’-aanpak pas je inzichten direct toe op je eigen kantoor.

Gerelateerde artikelen