Vraag financiële specialisten stijgt weer

De salarissen en bonussen gaan het komende jaar weer stijgen bij financiële specialisten, maar van een loonspiraal is nog geen sprake, zo schrijft Acountant.nl.

Dit blijkt uit een onderzoek onder tweehonderd hr-managers. Ruim een derde van de respondenten geeft aan dat salarissen van het zittend personeel zullen stijgen. Dit is 9 procent meer dan in 2014. Nog duidelijker is de voorspelde stijging van het aantal bonussen. 85 procent van de respondenten gaf aan bonussen toe te kennen aan werknemers in 2015. Daarbij gaf elf procent aan dat de bonussen in 2015 worden verhoogd.

"Er komt wat meer spanning in de markt", zegt Stephan Renken, directeur van Robert Half Nederland. "We zien in onze eigen praktijk ook dat er meer aanvragen binnenkomen voor financieel specialisten. De belangstelling gaat vooral uit naar goede vakmensen die snel inzetbaar zijn, zoals senior accountants en business controllers. En specialisten van de big four, die zijn zeer gewild."

Werkgeversmarkt versus werknemersmarkt
Werkgevers zijn bereid om weer meer te betalen voor professionals. Dat is een verandering ten opzichte van vorig jaar. Toen was er vooral sprake van een werkgeversmarkt. Echter is het nog niet zo dat financiële professionals eisen kunnen gaan stellen. Lang niet altijd betekent het dat er meer geld in de portemonnee van de professional komt. Wel zijn er vaker tegemoetkomingen in de secundaire sfeer, zoals de verhouding tussen werk en privé.

Onderhandelen
Veel te onderhandelen valt er nog niet, nuanceert Renken verder. "Hoewel de vraag naar professionals toeneemt, zijn werkgevers bereid te wachten op de juiste kandidaat. Die kan weliswaar eisen stellen, maar de vervulling daarvan is nog beperkt." Een terugkeer naar de bonuscultuur zit er ook nog niet in, vervolgt Renken. Bonussen blijven voorbehouden aan het hogere echelon.”

Gerelateerde artikelen