‘Vorstelijk salaris was accountant niet genoeg’
Om de eer
Het lijkt erop dat de RA buiten zijn werkgever om probeerde dealtjes te maken met potentiële klanten van diezelfde werkgever. Dat is in strijd met ethische regels, waaraan hij volgens de beroepsgroep gehouden is, zo luidt, kort gezegd, de klacht tegen hem. Vooral de integriteit is in het geding. In zijn arbeidsovereenkomst stond dat hij geen nevenwerkzaamheden mocht verrichten zonder toestemming van de werkgever. Vanwege het algemeen belang heeft de werkgever er een tuchtzaak van gemaakt. ‘Het gaat om de eer van de stand van accountants’, aldus de klager.
Eigen toko
De RA was in dienst genomen om acquisitie plegen voor een bedrijf dat financiële instellingen adviseert over wet- en regelgeving bij export van goederen. Na anderhalf jaar werd de man de deur gewezen, omdat de strategie van het bedrijf veranderde en er in de nieuwe constellatie geen plaats meer was voor de werknemer. Nadien ontdekte de werkgever via emails dat de werknemer mogelijk een eigen toko probeerde op te bouwen, deels in werktijd van de baas.
Alles voor de baas
De beklaagde ontkent de aantijgingen. Om te beginnen vindt hij dat zijn werkzaamheden geen verband hebben met accountancy, en hij dus niet onderworpen is aan tuchtrechtelijke regels van de beroepsgroep. Bovendien waren zijn ‘nevenwerkzaamheden’ wel degelijk bedoeld als acquisitie voor de baas. ‘Ik wilde het pas melden als er concrete resultaten waren. Een acquisitietraject duurt soms wel bijna een jaar voordat in offertestadium komt.’ De klus waarvoor hij in privé een factuur had gestuurd van 21.000 US dollars, was ook niet vreemd. ‘ik heb geadviseerd over een automatiseringsproject, in de hoop de klant binnen te halen voor de baas. De factuur is niet betaald en dat was de bedoeling ook niet, ik wilde er alleen de waarde van mijn werk mee aangeven’. De beklaagde is er erg op gebrand zijn titel van RA te behouden.
Uitspraak van de Accountantskamer wordt over tien tot vijftien weken verwacht.
(Door: JPZ/Petra van Walraven)