Voor het eerst ook Apple-computers geïnfecteerd met ransomware
Virussen leken lang alleen Windows-systemen te treffen – nu moest ook een MAC-gebruiker losgeld betalen om zijn gegevens weer ‘vrij’ te krijgen.
Apple heeft meteen aangekondigd zijn OS X operating systeem zo snel mogelijk aan te passen, nadat bleek dat een ‘malware virus’ erin geslaagd was data te gijzelen – tegen betaling van één bitcoin, of ongeveer $400.
Werd vorig jaar een half-affe poging tot het doorbreken van de Apple-defensie ontdekt ( Filecoder) vóórdat schade aangericht kon worden, bij de losgeld-malware ‘KeRanger’ gaat het om een volledig operationeel programma, dat zich richt op OS X-machines.
Ransomware is een van de snelstgroeiende voorbeelden van malware, gebruikt door digiboeven om data van bedrijven en individuen als het ware te gijzelen of te ontvoeren, zodat de eigenaar gedwongen wordt te betalen om weer haar of zijn werk te kunnen doen.
Tot op heden waren het vooral computers met Windows-software die slachtoffer werden van dergelijke aanvallen, maar nu meldt Palo Alto Networks dat hackers erin geslaagd waren Macs te infecteren via een populaire Apple-app Transmission, die gebruikt wordt om gegevens uit te wisselen via BitTorrent.
Opvallend was dat de KeRanger applicatie ‘ondertekend’ bleek met een valide Mac-app-ontwikkelaar certificaat, inmiddels ingetrokken. Apple’s malware-detectiesysteem XProtect is ook aangepast.
Deskundigen verwachten dat ransomware een steeds groter risico zal worden, de komende maanden.
====================================================================
Hoe (pro)actief voorkomt u datalekken?
Per 1 januari 2016 zijn organisaties verplicht om datalekken te melden. Zowel bedrijven als overheden moeten waar nodig adequate maatregelen nemen. Ook accountants beheren veel privacygevoelige klantgegevens, en zijn dus vaak een gemakkelik doelwit.
Als dit niet goed geregeld is dan loopt u(w organisatie) het risico op enorme reputatieschade en torenhoge boetes!