Voor correctie gebruikelijk loon is vergelijkingsmethode uitgangspunt

Het uitgangspunt voor het bepalen van het gebruikelijk loon is de vergelijkingsmethode. De belastinginspecteur heeft niet aannemelijk gemaakt dat de vergelijkingsmethode in casu kan worden toegepast, zodat aan toepassing van de afroommethode niet wordt toegekomen. De correcties met betrekking tot het gebruikelijk loon worden vernietigd.

Een particulier is in dienstbetrekking bij een holding en ontvangt van de holding een salaris. De holding houdt alle aandelen in een bv en verricht beheersactiviteiten voor deze vennootschap. Over de jaren 2009 tot en met 2013 heeft de holding een omzet van steeds € 300.000 per jaar gerealiseerd. Deze omzet bestaat uitsluitend uit de ontvangen managementvergoeding (€ 150.000) en tantième (€ 150.000) van de bv.

Tijdens een boekenonderzoek is de inspecteur gebleken van de totale managementvergoeding en tantième. Hij heeft over alle jaren een correctie gebruikelijk loon toegepast op grond van artikel 12a Wet LB 1964. De inspecteur heeft hierbij de zogenoemde afroommethode toegepast.
In geschil is allereerst of sprake is van een nieuw feit dat navordering rechtvaardigt. Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant is dat het geval.

Vervolgens is in geschil of de inspecteur het gebruikelijk loon op een te hoog bedrag heeft vastgesteld. Uit HR 24 juni 2016, 15/02880, ECLI:NL:HR:2016:1269, volgt dat de vergelijkingsmethode uitgangspunt is voor het bepalen van het gebruikelijk loon en dat de afroommethode enkel kan worden toegepast als niet op basis van de vergelijkingsmethode een gebruikelijk loon kan worden bepaald.

Volgens de rechtbank heeft de inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat de vergelijkingsmethode in casu niet zou kunnen worden toegepast. Aan een beoordeling van de vraag of de afroommethode correct is toegepast, kan daarom niet worden toegekomen.
De rechtbank concludeert dat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat het gebruikelijk loon hoger had moeten worden vastgesteld dan in de aangiften.

(Bron: Fiscanet)

 

Gerelateerde artikelen