‘Volksbank neemt een loopje met bestrijding witwassen’

Er hangen de bank boetes van de toezichthouder DNB boven het hoofd.

De Nederlandsche Bank (DNB) verdenkt de Volksbank ervan te weinig te hebben gedaan aan de bestrijding van witwassen. Ook zouden er tekortkomingen hebben gespeeld bij het risicomanagement. Voor elk van deze verdenkingen hangt de Volksbank een boete van DNB boven het hoofd.

  • Meerdere Nederlandse banken hebben inspanningen opgevoerd tegen witwassen
  • impact van boetes nog onduidelijk 

Nieuw zijn deze beschuldigingen niet, maar topman Ronald Boekhout haalde ze weer aan bij de presentatie van de halfjaarresultaten. Hij zei te “onderkennen dat de bank nog een stap verder moet gaan in het vereenvoudigen en verbeteren van haar bedrijfsmodel en -processen”. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Maatregelen

Recentelijk hebben verschillende Nederlandse banken, waaronder ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank, hun inspanningen opgevoerd om financiële criminaliteit te bestrijden. Deze banken werken samen om patronen te ontdekken die individuele banken mogelijk over het hoofd zien. ABN AMRO heeft eerder een boete van 480 miljoen euro betaald vanwege ernstige tekortkomingen bij het bestrijden van witwassen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ook een nieuwe aanpak voorgesteld om witwassen effectiever aan te pakken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Boete

“De uiteindelijke uitkomst van beide bestuurlijke boetetrajecten is vooralsnog onduidelijk en de financiële impact, welke significant kan zijn, kan op dit moment niet betrouwbaar worden ingeschat”, meldde de Volksbank eerder. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

EU tegen witwassen

In januari 2024 hebben het Europees Parlement en de Raad van Ministers een nieuw anti-witwaspakket goedgekeurd. Dit pakket omvat zowel een verordening als een richtlijn die de regels voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering aanscherpen. Een belangrijke maatregel is de oprichting van de Europese Autoriteit voor de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (AMLA), die toezicht zal houden op de naleving van de nieuwe regels door banken en andere financiële instellingen. Daarnaast worden sectoren zoals de cryptosector, handelaren in luxegoederen, en professionele voetbalclubs onderworpen aan strengere due diligence-eisen en meldingsplichten2. Deze maatregelen zijn bedoeld om de integriteit van het Europese financiële stelsel te waarborgen en illegale geldstromen tegen te gaan.

 

Gerelateerde artikelen