Volgens accountants i.o. gaan big data toepassingen accountantscontrole meest veranderen

Accountants in opleiding zijn zich ervan bewust dat de accountantscontrole aanzienlijk zal veranderen. Zij geven echter aan dat de noodzakelijke wijzigingen nog niet voldoende in gang zijn gezet. Vooral big data toepassingen zullen de accountantscontrole de komende tien jaar het meest gaan veranderen. In de kantoorpraktijk en het opleidingscurriculum zullen bepaalde aandachtgebieden meer nadruk moeten krijgen, waaronder integrated reporting, continuous assurance en IT. Dat blijkt uit het derde ESAA Accountantspanel.

In het derde ESAA Accountantspanel zijn accountants in opleiding gevraagd naar hun mening over de toekomstige inhoudelijke veranderingen in de accountantscontrole en hoe ontwikkelingen in de beroepsgroep en in de accountantsopleiding de inhoudelijke veranderingen moeten ondersteunen.

Accountantscontrole, beroep en curriculum moet meebewegen

Accountants zullen in de toekomst belangrijke leveranciers van assurance blijven. Met die stelling zijn veel van de respondenten het enigszins eens. Om dat te kunnen waarmaken is het belangrijk dat de inhoud van accountantscontrole, accountantsberoep en curriculum meebeweegt met de gewenste veranderingen. De respondenten zijn zich ervan bewust dat de accountantscontrole aanzienlijk zal veranderen, maar geven aan dat de wijzigingen die daarvoor van belang zijn nog niet voldoende in gang zijn gezet. De belangrijkste wijziging die de komende tien jaar in de accountantscontrole zal optreden is volgens de deelnemers zeer duidelijk het gebruik van big data toepassingen (digital auditing).
 
Redelijk vertrouwen in initiatieven

De initiatieven van politiek en NBA om het accountantsberoep te verbeteren worden iets minder ingeschat dan die van AFM en de accountantskantoren. De respondenten zijn het enigszins eens met de stelling dat er vertrouwen bestaat in het uiteindelijk voldoende doorvoeren van de lopende initiatieven.

Verschuiving aandacht nodig in praktijk en curriculum

De deelnemers geven aan dat er in de praktijk meer aandacht kan worden besteed aan integrated reporting, continuous assurance en audit van soft controls. Binnen het opleidingscurriculum verdienen vooral big data/digital auditing, controletechnieken en IT meer aandacht.

Kwaliteit is belangrijkste driver

Kwaliteit wordt gezien als belangrijkste driver voor de toekomst van het accountantsberoep. Het is interessant dat de respondenten aangeven dat kwaliteit niet de meest lastig te realiseren factor is (dat is innovatie).

___________________________________________________________________________________________________

Bezoek Big Data Day op 30 maart 2016 – Eindelijk praktische antwoorden
Big Data & Analytics verandert continu uw werk. Ruim 85 procent van de financials wil daarom verregaand investeren in deze capaciteit. Maar hoe begint u? Hoe werkt het? Wat kost het? U ontdekt het op 30 maart 2016 tijdens Big Data Day, een uniek event voor CFO’s en controllers. Leer via praktijkvoorbeelden en verhalen van top experts hoe u Big Data & Analytics succesvol toepast. Zij helpen u om het laag hangende fruit direct te plukken. Schrijf u nu in.

___________________________________________________________________________________________________ 

Over de resultaten

• Prof.dr. Auke de Bos RA: ‘Het is goed om te zien dat jonge accountants duidelijk aangeven waar zij nog mogelijkheden voor verbetering zien in praktijk en opleiding. Dat zijn belangrijke signalen om op te pikken. Daar wordt het beroep beter van.’
• Prof. Hans Gortemaker RA: ‘De veranderingsgezindheid spreekt mij aan. Goed dat vaktechniek, beïnvloed door technologie, accent krijgt, mits goed ingebed in het risicomodel. En laten we niet vergeten dat big data toepassingen ook vooral bij de cliënt een plaats dienen te krijgen, dan kan de accountant daar mede op steunen.’

Auke de Bos en Hans Gortemaker doceren het vak Financial Auditing en zijn beiden hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Steekproef

In totaal namen 65 accountants deel aan het onderzoek, 43 mannen en 21 vrouwen (een persoon vulde het geslacht niet in), allen post-graduate RA-studenten. 55 deelnemers zijn werkzaam bij een Big 4-kantoor, 4 bij een non-Big 4 kantoor, 4 zijn overheidsaccountant en 2 zijn accountant in business. De gemiddelde leeftijd is 26 jaar en varieert tussen de 23 en de 32 jaar. De steekproef vormt een representatieve doorsnede van de studentenpopulatie aan het post-graduate onderwijs.

Over het ESAA Accountantspanel

Het vertrouwen in accountants is al jaren aan de orde van de dag. Gelukkig zijn veel partijen druk bezig met het verbeteren van het vertrouwen in de accountant. Daarvoor worden tal van initiatieven ontwikkeld. Maar wat vindt ‘dé accountant’ eigenlijk zelf van alle perikelen en verbeteringsvoorstellen en hoe wordt de voortgang ervaren? Om dat periodiek te peilen wordt enkele keren per jaar het ESAA Accountantspanel ondervraagd. Panelleden zullen vertrouwelijk ongeveer 15 vragen beantwoorden over actuele onderwerpen.

• Resultaten 3e ESAA Accountantspanel: ontwikkelingen in de accountancy

(Erasmus School of Accounting & Assurance)

Gerelateerde artikelen