VNO-NCW en MKB-Nederland tegen stoppen opbouw pensioen in eigen beheer

Voor directeuren-grootaandeelhouders (dga's) vervalt in de toekomst mogelijk de optie om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Dat moet dan buiten de onderneming gebeuren, bij bijvoorbeeld verzekeraars. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland wordt de pensioenopbouw dan duurder en schaadt het ook de groei van de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Het afschaffen van de mogelijkheid tot het opbouwen van pensioen in eigen beheer wordt momenteel, op verzoek van de Tweede Kamer, door het kabinet uitgewerkt.

In Nederland zijn zo’n 150.000 dga’s, die samen zo’n 2 miljard euro aan pensioenpremie betalen, wat omgerekend 4 miljard euro aan investeringen kan opleveren. ‘Als dga’s extern pensioen opbouwen, dan worden deze middelen natuurlijk nog steeds ergens belegd. Het geld verdwijnt niet uit de economie. Maar pensioeninstellingen beleggen een groot deel in het buitenland en/of in staatsobligaties. Stoppen met het pensioen in eigen beheer betekent dus minder directe investeringen in werkgelegenheid in Nederland, ten gunste van investeringen (en dus werkgelegenheid) in het buitenland of de financiering van de staatsschuld.’ Dat schrijven Hans de Boer en Michaël van Straalen, voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland, in het Financieele Dagblad.

Volgens de beide voorzitters moet de politiek voorkomen dat ‘investeringspotentieel in de Nederlandse economie en werkgelegenheid onnodig weglekt naar het buitenland, door er voor te zorgen dat pensioenopbouw door de dga binnen de onderneming kan blijven plaatsvinden.’ De Boer en Van Straalen noemen het afschaffen van pensioenopbouw binnen de onderneming een ‘bijzondere vorm van fiscale arbitrage’ die bovendien ‘onnodig’ is. Het kabinet kwam op 1 juli immers zelf al met een goede oplossing: de huidige regeling voor het opbouwen van pensioen in eigen beheer omvormen tot een beschikbare premieregeling binnen de onderneming. Ofwel oudedagssparen in eigen beheer. Volgens de voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland kan zo het pensioenvermogen binnen de onderneming blijven en treedt geen fiscale arbitrage op.

Lees ook:

 Wiebes wil af van fiscale steun voor sparen in eigen beheer

 

Alle Actualiteiten voor Accountants in 1 dag
Wat zijn voor uw adviespraktijk de financiële en fiscale gevolgen van de komende wijzigingen in de wetgeving? U hoort het tijdens het seminar Actualiteiten voor Accountants. Volg dit programma en u bespaart direct voor uw cliënten, u voorkomt financiële en fiscale risico’s en u adviseert uw cliënt op een hoger niveau. Meld u direct aan.


  

Gerelateerde artikelen