VNG: Onduidelijkheid bewijslast kostenonderbouwingen blijft

De Hoge Raad heeft vandaag voor de tweede keer een zogenoemde 81RO-uitspraak gedaan in een zaak over de kostenonderbouwing van een gemeentelijke belasting. Hierdoor blijft het onduidelijk wat de precieze bewijslast voor gemeenten is bij heffingen waar kosten in rekening worden gebracht, zo meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

81RO betekent dat de Hoge Raad geen inhoudelijke beslissing neemt. De VNG beraadt zich op andere mogelijkheden om die duidelijkheid wel te krijgen.

Twee zaken

In twee zaken heeft de VNG namens de betreffende gemeenten nadere precisering van de bewijsregels gevraagd. Dat is een gevolg van bijzondere bewijsregels die de Hoge Raad in 2009 heeft geformuleerd.

Bij kosten die in rekening worden gebracht is er naar het oordeel van de Hoge Raad geen gelijk speelveld. De gemeente heeft daarom een verzwaarde bewijslast. Ze moet inzicht bieden in de kosten die in rekening worden gebracht.

In 2014 oordeelde de Hoge Raad dat lagere rechters de bewijsregels te streng uitlegden. Gemeenten konden inzicht in de kosten bieden door begrotingscijfers te overleggen. Bij twee gemeentelijke kostenonderbouwingen oordeelde het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden echter dat in die gevallen de begrotingscijfers toch niet voldoende inzicht boden.

Begrotingsregels 

VNG: “Nu de Hoge Raad geen oordeel geeft over deze uitspraken blijft het onduidelijk of begrotingscijfers voldoende basis zijn voor een kostenonderbouwing. Dat klemt te meer omdat de begrotingsregels per 1 januari 2017 wijzigen en nog meer centraal komen te staan bij de kostenonderbouwingen.” 

Gerelateerde artikelen