Visueel exploot leidt tot 34 procent minder dwangmaatregelen
Een vriendelijke toon zorgt eveneens voor betere resultaten. Met het ontlopen van dwangmaatregelen voorkomen debiteuren hoge extra kosten.
Dat blijkt uit grootschalig onderzoek naar het betaalgedrag van debiteuren door deurwaardersorganisatie Syncasso.
In het onderzoek vergeleek Syncasso de resultaten van vijfduizend gebruikelijke exploten met die van vijfduizend exemplaren waaraan als voorblad een visuele bijlage was toegevoegd. In de eerste groep kreeg 29 procent uiteindelijk dwangmaatregelen opgelegd. In de laatste groep was dat nog maar 19 procent; een afname van ruim een derde (34%).
De ontwikkeling van het visueel exploot kwam tot stand in samenwerking met het Customer Insight Center van de Rijksuniversiteit Groningen en animatiebureau Uitleganimatie.
Betaaldeadline verstrijkt vaak ongemerkt
“De lange, ingewikkelde juridische teksten van gebruikelijke exploten werken vaak verlammend,” vertelt Michaël Brouwer, CEO van Syncasso. “Debiteuren snappen ze niet en leggen ze ongelezen naast zich neer. Onbedoeld negeren ze zo een dwangbevel voor een openstaande rekening. De extra kosten lopen dan snel op.”
Hoe snel dat kan gaan, blijkt vooral in geval van een dagvaarding bij vorderingen hoger dan 500 euro. De kosten voor de griffierechten zijn bij dat bedrag 476 euro; de betekening van het vonnis, de proceskosten, het loonbeslag en de overbetekening al snel zo’n 350 euro. Al die kosten – in totaal tot wel 850 euro – komen voor rekening van de debiteur.
Vriendelijke toon
“Uit eerder onderzoek wisten we al dat visuele aanmaningen met een vriendelijke toon beter werken dan strenge en waarschuwende,” legt Brouwer uit. De nieuwe cijfers laten zien dat een visuele benadering veel verschil maakt. Brouwer: “Met een visueel exploot laten we debiteuren in één oogopslag zien wat ze moeten doen. Deze aanpak zet blijkbaar eerder aan tot actie. Dat helpt ons om alsnog tot een oplossing te komen.”