Vijlbrief: ook zwarte lijsten bij inkomstenbelasting

Niet alleen bij de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de inkomstenbelasting zijn zwarte lijsten gehanteerd waardoor mensen veel te hard werden aangepakt. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën maandag gemeld aan de Tweede Kamer tijdens een debat over de Belastingdienst. Hij sluit niet uit dat de overheid nog veel meer gedupeerden moet compenseren dan alleen die van de toeslagenaffaire. Dat zei hij maandagmiddag in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris schreef vorige week al dat iedereen die op zo’n zwarte lijst is gekomen de komende maanden geïnformeerd wordt. Belastingbetalers kwamen al bij het minste vermoeden van belastingfraude in een speciaal systeem, zonder dat ze daar vanaf wisten. Bij een belasting- of toeslagenschuld van meer dan 10.000 euro kregen ze bovendien geen betalingsregeling of schuldhulpverlening meer.

Tweede Kamerleden, onder wie Leijten (SP) en Omtzigt (CDA), drongen er vandaag opnieuw op aan dat ook echt eens duidelijk wordt hoe de lijsten tot stand kwamen. Ook Kamerleden willen ze van Vijlbrief weten hoeveel mensen hiervan het slachtoffer werden, maar de staatssecretaris kan dat nu nog niet aangeven. Wel is inmiddels begonnen met een inventarisatie, maar er moeten in totaal tussen de 300.000 en 500.000 beschikkingen doorgenomen worden. Vijlbrief hoopt eind deze week meer te kunnen zeggen over de aantallen.

Bron: NOS
 

Gerelateerde artikelen