Vijf redenen waarom de ECB de rente niet wil verlagen

Meer zorgen over alsmaar hogere prijzen dan over de economie.

Hoewel de inflatie sterk is afgenomen, weigert de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verlagen. In de eurozone is de inflatie nu 2,6 procent, terwijl die vorig jaar piekte tot over de tien procent. De gewenste inflatie is twee procent.

Dat die rente voorlopig hoog blijft, heeft volgens ING vijf redenen: loongroei, diensteninflatie, afwezigheid van een recessie, hoge Amerikaanse rente en gebrek aan bewijs.

Loongroei

De hoge loongroei is volgens ING het belangrijkste argument om de rente hoog te houden. In het vierde kwartaal van 2023 daalde de cao-loongroei in de eurozone van 4,7 naar 4,5 procent, maar volgens de ECB is die nog te hoog om de inflatie te bedwingen. De bank wacht op de cijfers van de loongroei van het eerste kwartaal, die in mei worden bekend worden. 

Diensteninflatie

ING wijst er in de tweede plaats op dat de diensteninflatie de afgelopen maanden weer oploopt. In februari stegen de prijzen van consumentendiensten maand-op-maand alweer met meer dan 4 procent op jaarbasis. Ook blijven bedrijven in de dienstensector aangeven dat ze prijzen aan een stevig tempo blijven verhogen in de komende maanden.

Weinig urgentie

In de derde plaats is de noodzaak van een renteverlaging gering, zo analyseert ING. Ook al groeit de economie traag, er is geen recessie. De werkloosheid blijft ook binnen de perken en is zelfs gedaald tot een historisch dieptepunt gedaald. De zorgen over alsmaar hogere prijzen zijn groter dan die over de economie. 

Rente in de VS

Zolang de VS de rente niet verlaagt, zal de ECB niet volgen. De Federal Reserve (FED) heeft een grote invloed op de wereldwijde rentestanden. De Amerikaanse economie presteert sterker dan verwacht, waardoor het langer duurt voordat de inflatie naar twee procent daalt. Gaat de ECB toch de rente verlagen zonder dat de FED dit doet, dan kan dat de euro verzwakken. Dat kan de inflatie weer aanjagen.

Gebrek aan bewijs

De voorspellingen van de ECB over de inflatie zijn niet helemaal uitgekomen. Daarom vertrouwen de Europese bankiers minder op hun verwachtingen voor de middellange termijn dan op hard bewijs voor een dalende inflatie. 

Lees ook wanneer de rente wel daalt