Vijf eigenschappen voor finance carrière in de zorg

Sinds de invoering van de gereguleerde marktwerking in de zorg, tien jaar geleden, is de vraag naar vaardige finance specialisten in deze sector sterk toegenomen en worden andere eisen gesteld. Robert Walters zet de vijf belangrijkste eigenschappen die een finance-specialist in de zorg moet hebben op een rij.

“Al tien jaar zijn zorginstellingen private ondernemingen, die vragen om vaardige finance specialisten. De sector biedt daarom prachtige uitdagingen: De complexe kasstromen zijn van vitaal belang voor zorgorganisaties, er spelen veel fusies en overnames en de teams zijn divers. Maar lang niet iedereen is geschikt voor een loopbaan in deze snel veranderende sector. Met deze vijf eigenschappen kom je er wel in cure & care,” aldus Robert Walters.
 
1. Op omzet en kosten kunnen sturen

De zorgsector bevindt zich in een spannende transitie. Dat maakt het werk als financeprofessional in deze branche uitdagend en leuk. Werkgevers stellen steeds hogere eisen: je bent niet alleen hoog opgeleid, maar hebt ervaring met planning en control en je bezit het vermogen om snel het zorgregistratiesysteem onder de knie te krijgen. Het zorgregistratiesysteem is de financiële slagader van zorginstellingen en dus zit je als financeprofessional op een sleutelpositie. Dat zegt Nadine Hirschel van Robert Walters. “Als zorginstellingen hun diensten niet goed registreren, kunnen ze hun kosten niet declareren. Daarom zoeken ze steeds meer naar professionals die het gehele proces kunnen overzien en controllers die kunnen sturen op kosten én op omzet.” Professionals met kennis van wet- en regelgeving in de zorg zijn populair. “Naast wetenschappelijk of post-doctoraal opgeleide financials zijn starters met een masterdiploma in gezondheidswetenschappen veelgevraagd.”
 
2. Complexiteit aankunnen en flexibel zijn

Achterover leunen is er niet bij in de zorg. Integendeel: om te werken bij een zorginstelling moet je ingewikkelde regels, systemen en processen kunnen beheersen. En de situatie kan elk moment veranderen, stelt Hirschel: “Met complexiteit kunnen omgaan staat bovenaan het wensenlijstje van klanten. Je moet een veelheid aan financieringsstromen naadloos kunnen beheren. Je moet inkoopprocessen efficiënt en effectief aansturen. En je moet veranderingen in wetgeving snel kunnen vertalen naar de processen. Die wetgeving verandert bijna elk jaar.’ Tot slot, geeft Hirschel aan, heb je als finance professional vaak met fusies en overnames tussen zorginstellingen te maken. Dat proces maakt dat zorgorganisaties zich vaak in een staat van flux bevinden. ‘Fusies hebben directe en grote gevolgen voor financiële en organisatorische processen. Om in de zorg te werken, is flexibiliteit essentieel.”
 
3. Goede soft skills

Effectieve samenwerking met uiteenlopende collega’s is voor een finance professional die in de zorgsector gaat werken, een uitdaging. Hirschel: “Goede soft skills zijn cruciaal. Je moet niet alleen mensen kunnen enthousiasmeren, maar ook op je strepen kunnen staan. Je moet kunnen schakelen met een lid van de raad van bestuur, maar ook met mensen die al jaren correcties in zorgdeclaraties verwerken.”
Omdat veel werknemers al hun leven lang in de zorg werken, heb je als nieuwkomer vaak een kennisachterstand op je collega’s. Hirschel: “Mensen die op de administratieve afdeling werken, kunnen een sceptische houding aannemen wanneer een nieuwe finance manager ze gaat vertellen hoe het anders moet. Daar moet je mee om kunnen gaan. Van het ontwikkelen van deze vaardigheden zul je gedurende je hele carrière profijt hebben.”
 
4. Gevoel voor organisatiepolitiek

Wil je leren om invloed uit te oefenen om complexe besluitvormingsprocessen? De zorgsector is hiervoor een uitstekende leerschool. Een politieke antenne komt goed van pas – zowel voor veranderingen die Den Haag dicteert als voor de organisatiepolitiek van je werkgever. Hirschel: “De zorgsector is geen sterk commerciële wereld. De snelheid van processen ligt een tandje lager en bij beslissingen zijn vaak meerdere managers betrokken. Het is daarom belangrijk om je projecten met een strategisch oog te bekijken en draagvlak te kunnen creëren.”
 
5. Ambitie

Het carrièreperspectief van finance professionals in de zorg is enorm veranderd. Hirschel: “In de top van zorginstellingen zitten vaak mensen uit de zorg die zijn doorgegroeid, en de finance-kolom is er vanouds ondersteunend. Maar een goede financekolom is essentieel geworden voor het succes van de organisatie. Er zijn dan ook steeds meer instellingen met een CFO in de raad van bestuur. Finance-professionals hebben in die transitie een mooi loopbaanvooruitzicht.” Professionals met ervaring in het bedrijfsleven die kunnen omgaan met de specifieke uitdagingen van de zorgsector kunnen snel carrière maken.

Het heersende imago is dat de zorg slecht betaalt, is niet ten alle tijden terecht.  Er zijn steeds meer zorginstellingen die basissalarissen aanvullen met arbeidsmarkttoeslagen (waardoor je een bedrag boven je loon kunt ontvangen, dat overigens niet meetelt voor je pensioenopbouw) en uitloopschalen (waarmee salarisstijging boven de maximale periodiek mogelijk is). Hirschel merkt op dat de secundaire voorwaarden in de zorg bovendien goed zijn en dat parttime werken en het opnemen van vrije dagen, zwangerschaps- en ouderschapsverlof vaak gemakkelijk bespreekbaar zijn.

Gerelateerde artikelen