Vijf drempels voor AI-gebruik door accountants

5 zorgpunten voor AI in accountancy

Hoewel kunstmatige intelligentie potentie biedt voor de accountancysector, zijn er nog verschillende obstakels die registeraccountants ervan weerhouden om AI volledig te omarmen. Dat schrijft de britse website voor accountants in samenwerking met de britse administratiesoftwaremaker Sage in een publicatie. Uithet onderzoek zou verder blijken dat als elke accountant AI in hetzelfde tempo zou adopteren als de koplopers in het VK, de Britse economie met £2 miljard extra zou kunnen versterken en 19.000 extra banen zou kunnen creëren.

1. Zorgen over kennistekort

Volgens het onderzoek is een van de grootste uitdagingen, het gebrek aan de juiste kennis en vaardigheden om effectief met AI-technologie te werken. Uit het rapport blijkt namelijk dat veel accountantskantoren nog niet over de benodigde expertise beschikken:

  • 21% geeft aan de fundamentele vaardigheden voor AI-adoptie te missen
  • 32% heeft slechts een basisbegrip van AI en heeft aanzienlijke verbetering nodig
  • 33% bezit enkele relevante vaardigheden, maar verdere ontwikkeling is nodig

Dit tekort aan AI-kennis kan leiden tot terughoudendheid bij het implementeren van nieuwe technologieën. Bijscholing en het aantrekken van tech-savvy talent worden daarom cruciaal voor accountantskantoren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

2. Zorgen over dataveiligheid en privacy

Verder stellen de onderzoekers dat accountants vrijwel allemaal met zeer gevoelige financiële gegevens van klanten werken. Het gebruik van AI-tools roept daarom terechte zorgen op over dataveiligheid en privacy. Belangrijke aandachtspunten zijn volgens het rapport:

  • Het risico op datalekken bij het delen van informatie met AI-systemen
  • Onduidelijkheid over hoe AI-providers omgaan met ingevoerde gegevens
  • Compliance met privacywetgeving zoals de AVG

Om deze drempel te overwinnen, moeten accountantskantoren investeren in robuuste beveiligingsmaatregelen en duidelijke richtlijnen opstellen voor het gebruik van AI-tools. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

3. Zorgen over betrouwbaarheid en controle

AI-systemen kunnen fouten maken of bevooroordeeld zijn in hun output. Voor accountants, die verantwoordelijk zijn voor de juistheid van financiële rapportages, moet dit een serieuze zorg zijn. Enkele uitdagingen zijn:

  • Het risico op onopgemerkte fouten in AI-gegenereerde analyses
  • Gebrek aan transparantie in hoe AI tot bepaalde conclusies komt
  • Onduidelijkheid over aansprakelijkheid bij AI-gerelateerde fouten

Om deze drempel te slechten, is het essentieel dat accountants kritisch blijven en de output van AI-tools altijd controleren. Daarnaast moeten er duidelijke richtlijnen komen voor het gebruik en de controle van AI in de accountancy. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

4. Ethische zorgen

Het gebruik van AI in de accountancy roept ook ethische vragen op. Registeraccountants moeten rekening houden met:

  • De impact van AI op werkgelegenheid binnen de sector
  • Mogelijke bias in AI-systemen die kan leiden tot oneerlijke behandeling
  • De verantwoordelijkheid bij het nemen van beslissingen op basis van AI-output

Het is belangrijk dat de accountancysector een ethisch raamwerk ontwikkelt voor het verantwoord gebruik van AI. Dit kan helpen om de zorgen van registeraccountants op dit gebied weg te nemen [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

5. Zorgen over implementatiekosten

De initiële investering in AI-technologie kan aanzienlijk zijn, vooral voor kleinere accountantskantoren. Dit omvat kosten voor:

  • Aanschaf en implementatie van AI-software
  • Training van personeel
  • Aanpassing van bestaande systemen en processen

Om deze financiële drempel te verlagen, kunnen kantoren overwegen om geleidelijk AI-tools te implementeren of samen te werken met andere kantoren om de kosten te delen.

Gerelateerde artikelen