Vier jaar cel en beroepsverbod voor leider acquisitie- en belastingfraude

Een 35-jarige man uit Veendam die leiding gaf aan grootschalige acquisitiefraude is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast oordeelde de rechtbank Overijssel dat hij 6 jaar lang geen bestuurder van een rechtspersoon mag zijn. Ook is het hem verboden om in zijn proeftijd acquisitiewerk te verrichten.

Oplichting, fraude en witwassen

De man was bijna 9,5 jaar de leider van een criminele organisatie die opereerde vanuit Groningen. In die periode lichtten de Veendammer en zijn medewerkers een groot aantal ondernemers op. Daarnaast pleegde de organisatie belastingfraude, werden valse facturen in de bedrijfsadministratie van de betrokken vennootschappen opgenomen en wasten zij grote geldbedragen wit.

Door de acquisitiefraude haalde de organisatie meer dan 2 miljoen euro binnen. De Belastingdienst liep door de fraude met de vennootschaps- en inkomstenbelasting meer dan 1,1 miljoen euro mis.

Organisatie

Twee andere medewerkers zijn veroordeeld tot celstraffen en een andere tot een taakstraf. De 59-jarige bedrijfsleider krijgt 12 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Een andere man (55) uit Wildervank had een faciliterende rol binnen de organisatie, hij was verantwoordelijk voor het aanleveren van katvangers van een aantal bedrijven en pleegde zelf ook onder meer belastingfraude. Hij is veroordeeld tot 14 maanden cel. Een derde medewerker (25), die een minder grote rol vervulde, krijgt een taakstraf van 180 uur opgelegd.

Acquisitiefraude

Ondernemers ondertekenden door leugens en listigheden contracten voor online advertenties, terwijl zij dachten dat zij hiermee juist geen contract aangingen. Vervolgens werden facturen naar die ondernemers gestuurd, die geheel of gedeeltelijk werden geïnd.

• ECLI:NL:RBOVE:2016:487

Gerelateerde artikelen