Vicevoorzitter NBA blijft aan na waarschuwing tuchtkamer

Het merendeel van de tuchtklachten tegen haar is ongegrond verklaard.

Esther van der Vleuten blijft bestuurslid van de NBA, ondanks de waarschuwing die ze kreeg van de tuchtrechter. NBA-voorzitter Kris Douma heeft dat verklaard aan het FD.

Van der Vleuten, die in het dagelijks leven assurance partner is bij PwC, is bij de accountantsvereniging plaatsvervangend voorzitter. Ze is de enige van het huidige NBA-bestuur die vorige week een waarschuwing kreeg van de tuchtrechter in de zaak over het ontslag van Harm Mannak als directeur van de vereniging. 

Mannak had zakelijke belangen die op gespannen voet stonden met de NBA. Het toenmalige bestuur van de NBA had Mannak moeten horen in deze kwestie voordat tot ontslag werd overgegaan, oordeelde de tuchtrechter. Vier andere toenmalige NBA-betuurders kregen eveneens een waarschuwing, maar zij maken geen deel uit van het huidige bestuur.

Voorzitter Douma wijst erop dat andere klachten die Mannak had ingebracht ongegrond zijn verklaard door de tuchtrechter. In het FD is hij kritisch op het feit dat de tuchtrechter beroepsnormen voor accountants van toepassing verklaart als de accountant een andere functie uitoefent. Wel erkent hij dat dit nu eenmaal de realiteit is.