Vestia bezig met schadeprocedures tegen Deloitte en KPMG

Woningcorporatie Vestia is bezig met schadeprocedures tegen accountants van Deloitte en KPMG. Een dagvaarding tegen KPMG is inmiddels de deur uit.

Dat zei Vestia-topman Arjan Schakenbos vandaag op BNR. De accountants van Deloitte en KPMG, die de jaarrekeningen van 2001 tot en met 2010 hebben gecontroleerd, zullen civielrechtelijk vervolgd worden. Vorig jaar werden de accountants al tuchtrechtelijk veroordeeld. ‘Voor KPMG is inmiddels een dagvaarding de deur uit en we zijn ook druk bezig met de voorbereiding richting Deloitte’, aldus Schakenbos.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat Vestia overwoog de schade te gaan verhalen op de accountantskantoren die de jaarrekeningen over 2009 en 2010 naliepen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde op 25 februari dat de accountants zijn tekortgeschoten. Ze hadden de boeken van de corporatie nooit mogen goedkeuren.

Nu is dus duidelijk dat Vestia daadwerkelijk bezig is met procedures tegen KPMG en Deloitte. Voor welk bedrag de accountants aansprakelijk worden gesteld, is nog niet besloten.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico’s af te dekken. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.
 

Gerelateerde artikelen