Verzekeringsplicht dga: nieuwe regels vanaf 2016

Sinds 1 januari 2016 vervangt de nieuwe Regeling Aanwijzing DGA de vanaf 1997 bestaande oude ministeriële regeling. In de Regeling Aanwijzing DGA is uitgewerkt wie voor de werknemersverzekeringen kwalificeert als dga en dus is uitgezonderd van verzekeringsplicht. ‘Statutair bestuurderschap’ evenals ‘stemrecht’ zijn de cruciale begrippen in de nieuwe regeling.

De Regeling Aanwijzing DGA is van toepassing op statutair bestuurders van nv’s en bv’s. Dat zijn de bestuurders die bij de akte van oprichting of door de Algemene Vergadering zijn benoemd en in het handelsregister zijn ingeschreven als bestuurder van de vennootschap. De directeur die geen bestuurder is (titulair directeur) is ondergeschikt aan het bestuur van de vennootschap en is dus wel verzekerd voor de werknemersverzekeringen. 

In staat zijn eigen ontslag tegen te houden

Als een dga aandelen houdt waarmee hij (eventueel samen met de aandelen van zijn echtgenoot of van zijn bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad) op grond van de statuten een beslissende stem kan uitoefenen over zijn eigen ontslag, dan is hij niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Sinds 1 januari 2016 kan een bestuurder niet langer aantonen dat er feitelijk toch sprake is van een verzekeringsplichtige situatie.

Houdt een bestuurder zelf geen aandelen dan heeft hij zelf geen zeggenschap over zijn eigen ontslag en is hij dus verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat geldt ook als zijn echtgenoot bijvoorbeeld alle aandelen houdt en kan beslissen over zijn ontslag. 

Nevenschikkend

Ingeval van meerdere bestuurders is geen sprake van ondergeschiktheid (en dus geen verzekeringsplicht) als de bestuurders een (nagenoeg) gelijk economisch belang in de vennootschap houden. Bijvoorbeeld vier bestuurders die elk 25% van de aandelen houden. Het gaat hierbij niet om stemrecht, maar om het aandeel in het kapitaal van de vennootschap. De bestuurders moeten daarbij samen alle aandelen houden. 

————————————————————————————————————————

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator.

(Bron: Wolters Kluwer)  

Gerelateerde artikelen