Verzekeraars zien geen heil in verder verhogen kapitaalbuffers

Nederlandse verzekeraars zien geen noodzaak in het aanhouden van hogere kapitaalbuffers om nog beter gewapend te zijn tegen onvoorziene omstandigheden en risico's. Dat zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. Het verder ophogen van de reserves betekent volgens hem dat premies verder zullen stijgen.

Weurding reageert op een openbare consultatie van de Europese Commissie over de herziening van het huidige toezichtkader Solvency II. Het in 2016 ingevoerde raamwerk wordt momenteel geëvalueerd.

Volgens het Verbond zorgde de invoering van het systeem er destijds al voor dat verzekeraars meer geld in kas moesten houden. Weurding ziet geen noodzaak voor het verder ophogen van de buffers.

Wel pleit het Verbond ervoor dat regels zo worden aangepast, dat deze beter rekening houden met het daadwerkelijke risico van lange termijn spaar -en pensioenproducten. Weurding doelt onder meer op levensverzekeringen waar Nederland er veel van heeft. Vanwege de lange looptijd, lopen levensverzekeraars op korte termijn minder risico. Verder zou het Verbond graag zien dat rapportage-eisen worden vereenvoudigd.

Ook de huidige risicomarge van 6 procent zou volgens de Nederlandse verzekeraars te hoog zijn. Dit omdat het vastgestelde tarief geen rekening houdt met de huidige lage rentestand. Een verlaging van de marge naar 3 procent zou volgens het Verbond beter zijn. Vooral levensverzekeraars, uitvaartverzekeraars en arbeidsongeschiktheidsverzekeraars, die langlopende verplichtingen hebben, worden nu hard geraakt door de verplichting van 6 procent.