Verwerking inkomsten en kosten van zonnestroom in cijfers

Accountant moet kosten zonnestroom verwerken

De inkomsten en kosten van de stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt, dienen (uiteraard) geboekt te worden in de jaarcijfers om aan zowel fiscale als boekhoudkundige eisen te voldoen. De inkomsten uit teruggeleverde stroom worden doorgaans geboekt onder de post “overige bedrijfsopbrengsten” in de winst- en verliesrekening. Dit komt omdat deze inkomsten geen kernactiviteit vormen, maar een nevenactiviteit zijn van de onderneming.

  • Energieleveranciers verhogen kosten voor teruglevering zonnestroom.
  • Bedrijven heroverwegen zonne-energie-investeringen door hogere lasten.
  • Boekhoudkundige zorg vereist voor fiscale optimalisatie.

De kosten die gepaard gaan met de aanschaf, installatie en onderhoud van zonnepanelen, evenals eventuele heffingen voor het terugleveren van stroom, moeten worden geboekt onder “kosten van duurzame energie”. Deze kostenpost kan worden opgenomen onder “overige bedrijfskosten” of specifiek onder “energiekosten” als onderdeel van de operationele uitgaven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Activeren of niet?

Het is belangrijk om hierbij een duidelijke scheiding te maken tussen de initiële investeringskosten, die op de balans geactiveerd worden als vaste activa, en de operationele kosten die direct in de winst- en verliesrekening worden opgenomen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Fiscaal aspect

Fiscaal gezien kan de afschrijving van zonnepanelen over de economische levensduur (meestal 15-25 jaar) worden toegepast op de vaste activa. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van bepaalde fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), waarmee een percentage van de investeringskosten direct in mindering kan worden gebracht op de winst, wat een belastingvoordeel oplevert. Ook de BTW over de aanschafkosten van zonnepanelen kan in veel gevallen teruggevorderd worden, wat de netto kosten voor bedrijven verlaagt.

Business control en accountants

Accountants moeten er voor zorgen dat de fiscale en boekhoudkundige verwerking consistent is en voldoet aan de wetgeving en richtlijnen, zoals de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (RJ) in Nederland. Een correcte verwerking voorkomt namelijk fiscale risico’s en zorgt voor een accurate weergave van de financiële positie van de onderneming. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen