‘Oprichter Loterijverlies kan eigen geld niet stelen’
Door Michiel Satink
Lees ook: Oprichter Loterijverlies voor de rechter voor fraude
De miljoenen euro's van gedupeerde kopers van loten van de Staatsloterij die binnenstroomden bij Loterijverlies zijn van haar oprichter Ferdy R., zei zijn advocaat woensdag in de strafzaak.
Met een verhuisdoos vol ordners onder zijn arm liep de 41-jarige Ferdy R. woensdagmorgen strijdbaar de rechtszaal in Zwolle binnen. De oprichter van Loterijverlies wordt verdacht van verduistering van 2,8 miljoen euro. Dat geld is de inleg van vele tienduizenden kopers van loten van Staatsloterij.
R. ontdekte dat de Staatsloterij jarenlang de winstkansen veel hoger voorspiegelde dan de werkelijkheid door ook niet verkochte loten mee te laten dingen naar prijzen. Bovendien werden de nodige prijzen helemaal niet uitgekeerd. Hij begon zijn stichting Loterijverlies en koppelde daar later een gelijknamige BV aan. In tv-programma Tros Radar kondigde hij aan dat de Staatsloterij voor de rechter ging slepen. Zijn kansen werden als uiterst klein ingeschat maar begin 2015 won hij de rechtszaak. ,,De voor gek verklaarde R. heeft de Staatsloterij veroordeeld weten te krijgen'', zei zijn advocaat Dennis Wolters triomfantelijk.
Daarna ontplofte het aantal aanmeldingen voor Loterijverlies. Bijna 200.000 kopers van een lot van de Staatsloterij betaalden een inschrijfbedrag om mee te doen met een claim tegen de Staatsloterij. Maar de deelnemers ,,wisten dat ze die inleg kwijt waren''. Ze betaalden aan de BV Loterijverlies die daar vrij over kon beschikken. Nergens was afgesproken dat de volledige inleg alleen beschikbaar was voor het voeren van procedures. ,,Ferdy R. is geen Sywert van Lienden die stelde niets te gaan verdienen. Nee, Loterijverlies was een commerciële actie pur sang'', zei de advocaat woensdag in de rechtszaal in Zwolle. Hij verwees hiermee naar het vermeende ideële motief rond de verkoop van mondkapjes door Van Lienden. Er is volgens de advocaat 'niets illegaals aan' om met deze actie geld te verdienen. Laat staan dat dit onethisch zou zijn.
Volgens het Openbaar Ministerie verduisterde R. de miljoenen door een bedrijf van hem op Guernsey valse facturen naar de BV te laten sturen. Die facturen waren voor een 'update' van het verouderde bestand met gegevens van vele tienduizenden gedupeerden. Die actie, met onder meer inzet door een team telefonisten, kostte volgens het OM geen 2,8 miljoen maar slechts twee ton. Maar veel deelnemers waren 65 jaar of ouder en hadden zich met een papieren formulier ingeschreven. Ook moest de database van de Staatsloterij aansluiten op die van Loterijverlies, zei de advocaat. Van veel deelnemers was niet eens een mailadres bekend. Dat rekening werd gehouden met een half miljoen euro aan portokosten was dus zo helemaal zo vreemd niet, aldus de verdediging.
Loterijverlies claimde 300 miljoen euro maar de Staatsloterij ging daar niet op in. R. werd in 2016 uit het bestuur van de stichting Loterijverlies gezet, maar zegt door te procederen met zijn BV. De stichting vordert in de strafzaak de verdwenen miljoenen van de verdachte terug. Ferdy R. ziet ook een 'complot' in de strafzaak tegen hem. Hij meent dat het OM, de Staatsloterij en de Staat een gezamenlijk belang hebben hem uit te schakelen. Het begon met aanslagen van de fiscus. Hij had in het eerste kwartaal van 2015 omzetbelasting moeten betalen over de inleg van de deelnemers. Maar er was dat kwartaal geen dienst verleend, zei zijn advocaat. Geraadpleegde belastingadviseurs schaarden zich echter achter de fiscus. Volgens R. hebben ze zijn argumenten onvoldoende weerlegd. Vervolgens kwam de Belastingdienst met 'absurd hoge aanslagen', met een totaal van 15 miljoen euro. De gedachte dat R. 'tot stoppen gedwongen moest worden is niet ondenkbeeldig', redeneerde de raadsman.
Dinsdag 24 november is 4 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk tegen R. geëist. Zijn advocaat bepleitte vrijspraak.