Verstegen best presterende Nederlandse accountantskantoor

Verstegen laat de concurrentie 'ver achter zich'. 

Verstegen accountants en adviseurs is op basis van de financiële prestaties het best presterende accountantskantoor van Nederland. De Hooge Waerder staat op plek twee, Deloitte op de derde plek.

Dat blijkt uit een rapport over de 25 best presterende accountantskantoren van Nederland, samengesteld door financial services-specialisten van Aeternus Corporate Finance. Volgens het rapport heeft winnaar Verstegen een 'sterke all-round performance en een bovengemiddelde groei', waarmee het kantoor de concurrentie 'ver achter zich' houdt. De top drie wordt in het rapport gevolgd door Mazars, EY, KPMG, KroeseWevers, Crowe Foederer, Van Oers en PwC. 

De Top 25 van Aeternus gebaseerd op verschillende financiële prestatie-indicatoren: groei van de brutowinst, EBITDA/brutowinst en EBITDA per medewerker.

Het rapport van Aeternus schetst verder een aantal relevante ontwikkelingen in de sector, waaronder de toenemende digitalisering, de krappe arbeidsmarkt, een consolidatieslag en de opkomst van private equity. Daarbij is ook gebruik gemaakt van gegevens van het CBS en de AFM.

Aeternus verwacht dat het huidige aantal van circa 6000 accountantskantoren in Nederland de komende jaren zal halveren. Het aantal accountantsorganisaties met een wettelijke vergunning is tussen 2014 en 2021 gedaald van 429 naar 261. Het totaal aantal wettelijke controles ligt gemiddeld rond de 20.000 per jaar.

In 2022 vonden 26 fusies en overnames plaats in de markt van accountantskantoren; elf meer dan het jaar ervoor. Met name de actieve overnamestrategie van ETL Nederland valt daarbij op; in de periode 2021-2023 nam ETL veertien kantoren over.