Zoek de verschillen: handelsnaam vs merk

Wilt u echt het monopolie hebben op uw (handels)naam? Dan moet u de naam als merk registreren.

Door Melissa Moncada Castillo (BOIP)

Handelsnaam en merk. Veel mensen halen beiden door elkaar. Maar het is belangrijk te weten dat een handelsnaam iets anders is dan een merk. In dit artikel delen wij de belangrijkste verschillen. Waar het op neerkomt: wilt u echt het monopolie hebben op uw (handels)naam? Dan moet u de naam ook als merk registreren.

Verschil 1: Onderscheiden van ondernemingen vs onderscheiden van producten en diensten 
Een handelsnaam is de naam waaronder je naar buiten treedt met je onderneming. Het is de naam die op je visitekaartjes staat en op facturen. Bijvoorbeeld: Unilever of Nestlé. Een merk daarentegen, is (als het gaat om een naam) de naam die je gebruikt om de producten en diensten van jouw onderneming, te onderscheiden van die van andere ondernemingen. Bijvoorbeeld: UNOX ® of MAGGI®. Het is dus de naam die daadwerkelijk op de blikken soep staat. Zo kan een consument op basis van het merk kiezen voor soep van een bepaalde onderneming. 

Verschil 2: De beschermingsomvang is anders 
Een handelsnaam geeft bescherming daar waar de onderneming de handelsnaam gebruikt. Dus: daar waar de onderneming gevestigd is en waar de klanten vandaan komen. Voor een bakkerij in Den Haag zal dit bijvoorbeeld regio Den Haag zijn. Als er dan een andere bakkerij is met dezelfde naam maar dan in Groningen, zal men daar in principe niet tegen op kunnen treden. Een merk daarentegen, geeft door registratie meteen bescherming in een heel gebied, bijvoorbeeld in de Benelux. Een bakkerij in Den Haag zal dan wel kunnen optreden tegen een andere bakkerij met dezelfde naam in Groningen. Immers, bij een merk maakt het niet uit waar precies in de Benelux u actief bent of die ander actief is: de bescherming geldt namelijk voor heel de Benelux. 

Verschil 3: Ze beschermen andere dingen 
Een handelsnaam beschermt (zoals de naam al zegt): namen. Logo´s kunnen bijvoorbeeld niet met een handelsnaam beschermd worden. Een merk daarentegen beschermt veel meer dan alleen namen. Ook logo´s, klanken, kleuren, vormen en meer kunnen beschermd worden met een merk. Maar de meest voorkomende typen merken zijn woordmerken (namen), beeldmerken (logo´s zonder teksten, letters of cijfers erin) en beeldmerken met woordelementen (logo´s met daarin teksten, letters of cijfers). 

Verschil 4: U krijgt ze op een verschillende manier 
Een handelsnaamrecht krijgt u door met uw onderneming naar buiten te treden onder die naam. Door de naam te gebruiken, dus. En dus niet door de naam in te schrijven bij de KvK. Een merkrecht daarentegen, krijgt u door het merk te registreren bij de officiële merkeninstantie van het gebied waar u merkbescherming wilt. Als u bijvoorbeeld een merk in Nederland wilt, dan komt dit automatisch neer op een Benelux merk. Dat is namelijk zo afgesproken met de drie Benelux landen. Een Benelux merk registreert u bij BOIP. Wilt u bijvoorbeeld een merk voor heel de EU, dan heet dat een Uniemerk. Een Uniemerk registreert u bij EUIPO. 

Dus: handelsnamen vs merken, weet de verschillen!
Nu weet u de belangrijkste verschillen tussen handelsnamen en merken. De moraal van het verhaal: wilt u echt het monopolie hebben op uw (handels)naam? Dan moet u de naam als merk registreren. Zo bent u optimaal beschermd.  

Lees ook: 
5 redenen waarom u uw klant op het belang van merkregistratie moet wijzen
Zo kiest uw klant een goede (merk)naam
Waar moet een Benelux merk aan voldoen? Zo zorg je voor acceptatie in het BOIP merkenregister.
Een merk registreren, hoe doet u dat?
 

Gerelateerde artikelen