Verpleegkundige heeft recht op zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling

De werkzaamheden die een verpleegkundige verricht zijn aan te merken als zelfstandige uitoefening van een beroep. Zij heeft dan ook recht op de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, zo heeft Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld.

Een vrouw is werkzaam als verpleegkundige. Ze is als zorgverlener geregistreerd in het BIG-register. Ze is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ze is in de jaren 2009 en 2010 werkzaam geweest via bemiddeling door een bemiddelingsbureau.

De vrouw heeft haar inkomsten uit werkzaamheden als verpleegkundige in de aangiften IB/PVV 2009 en 2010 aangemerkt als winst uit onderneming en heeft de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling geclaimd. De Inspecteur heeft over beide jaren navorderingsaanslagen opgelegd. Hij heeft de inkomsten uit werkzaamheden als verpleegkundige als resultaat uit overige werkzaamheden aangemerkt.

De verpleegkundige heeft met succes beroep en hoger beroep ingesteld. Hof Arnhem-Leeuwarden acht evenals Rechtbank Noord-Nederland door de vrouw aannemelijk gemaakt dat zij ten opzichte van het bemiddelingsbureau, anders dan de Inspecteur stelt, over voldoende zelfstandigheid beschikt en dat zij het beroep voor eigen rekening en risico uitoefent. Het bemiddelingsbureau vervult slechts een faciliterende rol.

De werkzaamheden van de vrouw als verpleegkundige moeten worden aangemerkt als de zelfstandige uitoefening van een beroep als bedoeld in artikel 3.5 Wet IB 2001. Alsdan is niet in geschil dat de uitspraak van de Rechtbank cijfermatig dient te worden gevolgd. De bemiddelingsbureau heeft recht op de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen