Veroordeelde accountant centraal in megazaak witwassen

Vandaag begint bij rechtbank Rotterdam een megaproces over witwassen, een reeks valsheden in geschrift en hennepteelt. De behandeling van de zaak, die is aangebracht door het Landelijk Parket, zal tot ver in november duren. Centraal in het strafdossier staat een onderzoek naar het witwassen van gelden uit misdaad verkregen. Met een nep plan kreeg een inmiddels veroordeelde accountant in 2001-2005 meer dan 21 miljoen euro los van het ministerie van Volksgezondheid voor de financiering van projecten in de gehandicaptenzorg.

Dit meldt het Openbaar Ministerie.

Een deel van de door valsheid in geschrift, oplichting en omkoping verkregen miljoenen – ongeveer 5 miljoen euro en een appartementencomplex van 1,3 miljoen – zou zijn witgewassen door een zakenman uit Soest. Er zouden allerlei constructies zijn bedacht om de gelden door te sluizen en daarbij hun criminele herkomst te verhullen. In weerwil van zijn ontkenning staat de 53-jarige verdachte de komende weken terecht. Hij zou zijn bijgestaan door zijn boekhouder en rechterhand, die zich beiden moeten verantwoorden voor witwassen en valsheid in geschrift.

Misdaadeuro’s

In een tiental ‘zaaksdossiers’ zijn de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek door de politie vastgelegd. Het totaal aantal verdachten is opgelopen tot 17 natuurlijke personen, een holding bv van de zakenman en een stichting die op naam van zijn kinderen staat. Deze stichting zou 2,4 miljoen misdaadeuro’s in handen hebben gekregen.

Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich ook op meineed en fraude bij de levering van een klassiek motorjacht, failissementsfraude en een reeks gevallen van valsheid in geschrift. Valse documenten, zoals werkgeversverklaringen en salarisstroken, zouden zijn opgemaakt en ingediend bij financiële instellingen om een hypotheek te verkrijgen. In een geval dienden dergelijke stukken om een henneppand te financieren.

Grootschalige hennepteelt

Gedurende het onderzoek rees het vermoeden dat de zakenman betrokken was bij grootschalige hennepteelt. Ontmantelde kwekerijen in woonhuizen en een bedrijfspand in Utrecht, Soest en Zeewolde  lieten zien dat het ging om bedrijfsmatige teelt. In een van de kwekerijen trof de politie in 2010 2000 planten aan.

Omkoping

Op de tenlastelegging van de hoofdverdachte staat ook omkoping, omdat hij een belastingambtenaar zou hebben meegenomen naar een seksclub en diens voetbalclub hebben gesponsord.

In het strafproces zullen de officieren van justitie van het Landelijk Parket naar verwachting op 19 november het requisitoir met daarin de strafeisen uitspreken.  Daarna is het woord aan de advocaten van de verdachten.

 

(OM)

Gerelateerde artikelen